Colonelul în rezervă Vasile Pop a lansat la Măriuș al doilea volum al cărții ”Gânduri de codrean”

La Căminul cultural din localitatea Măriuș a avut loc duminică, 3 noiembrie lansarea volumului ”Gânduri de codrean”, autor Vasile Pop, în prezența prietenilor și a numeroși consăteni. Au participat alături de autor și au vorbit: dr. Viorel Câmpean, dr. Ovidiu T. Pop. consilierul județean PNL și poetul Ioan Belbe, profesorul Gheorghe Pop, Sorin Ghilea, Marin Bogdan, Coriolan Silaghi, Ion Matuz, Traian Tămâian, Constantin Tarța, bibliotecar Angela Câmpean, editor dr. Pop Aurel.

Evenimentul a fost moderat de dr. Viorel Câmpean.

De la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Turț, un grup de elevi îmbrăcați în costume tradiționale oșenești, coordonați de Maria Suciu, au prezentat un frumos moment folcloric.

Atmosfera a fost înfrumusețată de un grupaj de poezii scrise și recitate de talentatul poet Ioan Belbe. La finalul întâlnirii a vorbit autorul cărții col. (r) Vasile Pop, care a subliniat că toate cele scrise în carte ”nu-s povești, ci reprezintă timpul trăit de el în perioada anilor dinainte de Revoluție când între 1979-1984 a fost lângă Nicolae Ceaușescu”. Perioada de după Revoluție pe care o denumește ”Revoluția este o lovitură de stat reușită…a scris-o ca să se știe că în nicio țară din lume nu s-a construit în 25 de ani cât în România. Trebuie să învățăm ca să vorbim și să învățăm ca să ascultăm”. Autorul a promis că va continua șirul povestirilor sale cu al treilea volum încheind cu cuvintele: ”să știți că o să mai scriu”!”.

”Gânduri de codrean”, volumul II este cel mai recent volum lansat de colonelul în rezervă Vasile Pop. Cartea a apărut la editura Citadela din Satu Mare. În carte autorul derulează evenimentele din copilăria sa minunată, anii de formare profesională și activitatea depusă în slujba patriei ca militar de carieră.

Cuvântul înainte al cărții este semnat de un coleg de generație a autorului, Ionel Costescu, el însuși un fiu al Țării Codrului, cu mai multe cărți publicate. În loc de cuvânt înainte al autorului, acesta adresează sincere și calde mulțumiri celor prezenți la școala din Măriuș, la 6 septembrie 2015, la lansarea primului volum. Sunt menționați în ordinea trecută într-un tabel de ”harnicul și loialul prieten”: Sorin Darida: Gheorghe Mărieș, Mircea Scurtu, Lucian Bucureșteanu, Aciu Dorel, Voicu Șichet, Vasile Rus, Sorin Ghilea, Liviu Tăut, Nicolae Mureșan și alții.

Cartea este structurată pe trei capitole. Capitolul I, ”La poarta necunoscutului”, capitolul II, ”Lumea tenisului de câmp”, 24 de ani în lumea sportului, inteligenței și forței psihice și fizice și capitolul III ”Prezicerile lui Brucan”, purtând un motto al lui Hegel: ”Revoluția este lovitura de stat reușită”.

Autorul insistă pe larg asupra evenimentelor dinainte și de după 1968, când invadarea țării de către sovietici era la ordinea zilei. Reproduce integral stenograma ultimei discuții dintre Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu, la 4 decembrie 1989, în capitala Uniunii Sovietice. Apoi, autorul se oprește asupra zilelor fierbinți din sângerosul Decembrie 89, cu foarte mulți morți și răniți nevinovați. El consideră că atunci a avut loc o lovitură de stat la care au fost angrenate și forțe militare românești, și din altă parte.

Nici evenimentele de la Sibiu nu au rămas nedisecate. Autorul vorbește despre războiul armatei cu internele. Aici și-au pierdut viața 99 de oameni, la care se adaugă cei 271 de răniți. Armata a asediat clădirea Miliției și Securității cu tot armamentul din dotare. 25 de milițieni au murit la Sibiu, împușcați de către militari. Până în ziua de 28 decembrie s-au tras 67.320 cartușe, 44.800 cartușe de pistol, 13.200 cartușe de manevră și 2.648 cartușe incendiare. Se menționează faptul că este unic în istoria militară universală că teroriștii nu au lăsat pe câmpul de bătălie niciun mort, niciun rănit și niciun prizonier.

În ultima parte a cărții autorul descrie date și evenimente petrecute la Baia Mare în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Prof Lia-Florica Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 noiembrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.