Lansare de carte și dezbateri despre violența împotriva femeilor, la Satu Mare

Prima lansare de carte organizată de GR.AB – Grupul de suport pentru femei ABuzate cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și al Corpului Național al Polițiștilor – Satu Mare a fost găzduită de Muzeul de Artă din Satu Mare, marți 5 noiembrie a.c..

Evenimentul a avut în centru cartea ”Pașaport spre paradis” dar și pe scriiitoarea acesteia, Lili Crăciun, prezentă la Satu Mare.

Romanul ”Pașaport spre paradis” tratează problema violenței împotriva femeilor prin prisma unor povești de viață ale unor adolescente pornite spre mirajul Occidentului, văzut ca un posibil paradis, o rezolvare a problemelor materiale sau/și familiale ce deveniseră de nesuportat.

Pornind de la o poveste reală autoarea a realizat o adevărată radiografie a societății românești și a vulnerabilităților acesteia în anii 90, momentul petrecerii acțiunii. O acțiune ce ne conduce treptat într-o lume a traficului de persoane, început cu recrutarea victimelor din România și Republica Moldova, și continuând cu exploatarea dincolo de granițele țării.

Organizatorii și-au propus să realizeze în jurul acestui roman o dezbatere despre inegalitate de gen, ca bază și substrat pentru toate formele de violență împotriva femeilor, pornind de la misiunea GR.AB., de a ajuta femeile care au suferit orice formă de abuz și de a preveni violența prin activități de informare și conștientizare.

Au adus valoare evenimentului, vorbind despre carte și despre abuzul asupra femeilor, Andi Veres – psiholog al GRAB, Anamaria Szatmari – medic și voluntară a grupului de suport, Felician Pop- scriitor iar moderatoare a fost Felicia Hrihorișan, ofițer sociolog în cadrul I.P.J. Satu Mare și coordonator al GR.AB.

Momente muzicale au fost oferite de talentații sătmăreni Dana Blage, Adrian Lupescu și Moni Ivan.

Evenimente asemănătoare au fost organizate și la Penitenciarul Satu Mare dar și la Colegiul Național Mihai Eminescu. Recenzia cărții a fost făcută la liceu de o elevă a Colegiului, Karina Szauftman aceasta reușind să stârnească interesul asupra temei abordate în rândul colegilor ei dar și al profesorilor prezenți.

La cele 3 evenimente de lansare de carte, au participat peste 150 de persoane, de vârste, ocupații și profesii diferite.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 noiembrie 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.