La mulți ani românilor, La mulți ani Ansamblului folcloric ”Cetatea Codrului” Ardud!

În finalul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României organizate zilele trecute la Ardud, Ansamblul Folcloric ”Cetatea Codrului” a sărbătorit 10 ani de la înființare, precum și ziua de 1 Decembrie, printr-un spectacol impresionant la Căminul Cultural din localitatea Mădăras. 

Codrenii au dovedit încă o dată că la ei se sărbătorește cel mai frumos Ziua Națională a României. De 1 Decembrie, Căminul Cultural din Mădăras a fost neîncăpător, ardudeni și numeroși localnici din zonă au venit să se bucure de muzica și dansurile populare prezentate cu profesionalism și dăruire de Ansamblul folcloric ”Cetatea Codrului” din Ardud și invitații lor.

Spectacolul a fost moderat cu mult drag și talent de gazdă adevărată de referentul Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” din Ardud, Daniel Dod. Organizatori au fost Primăria orașului Ardud și Casa de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”, cu sprijinul firmei Beny Trans.

Publicul prezent s-a bucurat de acest cadou muzical și artistic, oferit de soliștii: Alexandra Ciorba, Alina Naghi, Viorel Variu, Cornel Pop, Florin Borobei, Georgiana Marina, Malvina Madar Iederan și Ana Holdiș Pop. S-a cântat și s-a colindat împreună cu publicul, acum în pragul celor mai frumoase sărbători din tot anul. De asemenea, s-au interpretat și cântece patriotice.

Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” din orașul Ardud, județul Satu Mare s-a înființat în anul 2009, anul acesta împlinind 10 ani de existență, timp în care cu multă silință și voie bună acest ansamblu s-a alcătuit. În prezent Ansamblul numără aproximativ 30 de membri, atât dansatori, soliști instrumentiști cât și soliști vocali.

Întreg ansamblul este coordonat de către domnul profesor instructor Ioan Sabău, un mare iubitor de tradiții și folclor, originar din zona Codrului. În cadrul spectacolului, profesorul Ioan Sabău a primit din partea Primăriei orașului Ardud și Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” o diplomă de recunoștință pentru întreaga activitate artistică.

Ţinând cont de complexitatea spirituală a zonei, Primăria oraşului Ardud alături de Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea” au venit în întâmpinarea dorinţelor locuitorilor înfinţând acest ansamblu, care de-a lungul timpului a participat la diferite manifestări culturale, cum ar fi: Festivalul folcloric „Cetatea Codrului” (al cărui nume îl poartă și acest ansamblu), Festivalul internaţional de folclor de la Iaşi 2014, emisiunea difuzată pe TVR 2 „Drumul lui Leşe”, Zilele Oraşului Ardud, Zilele Judeţului Satu Mare, Festivalul folcloric „Sâmbra oilor” și altele.

Dansul codrenesc reprezintă una dintre cea mai veche artă populară, fiind totodată un “poem al neamului”, căci atunci când dansează codrenii “inimile vorbesc”. El scoate în evidență atât caracterul cât și temperamentul, forța și agerimea codrenilor. Dansurile codrenești alcătuiesc adevăratul tezaur al poporului nostru împreuna cu muzica, costumul național și arta populară.

Din repertoriul ansamblului fac parte suite de dansuri din diferite zone: Zona Maramureșului, Zona Codrului și zona Sălajului. Printre cele mai importante realizări amintim: în anul 2017 la Festivalul “Folkloru Karpat” din Polonia, Ansamblul folcloric din Ardud a obţinut locul 3 din partea organizatorilor, iar în anul 2018, tot în cadrul acestui festival, acesta a obținut locul 1, dar și premiul de popularitate.

Taraful ansamblului tradițional codrenesc este compus din: Ionică Hainal (dirijorul orchestrei, având până în prezent numeroase premii), Andrei Ghereben, Tiberiu Szilágyi, Otto Dulany, Vlad Jurchiș și Iulian Goste.

Dintre soliștii vocali amintim pe îndrăgita artistă de muzică populară Malvina Madar Iederan, Cornel Pop, Viorel Variu, Alexandra Sara Ciorba și Alina Naghi.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 2, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.