Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare a poetului Ioan Nistor: „Aproape”, și ”Ioan Nistor – 70”

Marți, 10 decembrie, în sala Gheorghe Bulgăr a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc lansarea cărților lui Ioan Nistor: volumul de poezii ”Aproape”, apărut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și cel biografic și aniversar ”Ioan Nistor – 70”, apărut la Editura Citadela Satu Mare. Au fost prezenți oameni de cultură, profesori, poeți, scriitori, jurnaliști, oameni care iubesc literatura și pe creatorii de literatură.

În prezidiu au luat loc alături de sărbătorit, dr. Alexandru Zotta, dr. George Vulturescu, dr. Mihaela Grigorean, dr. Aurel Pop, dr. Viorel Câmpean. Moderator a fost directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan. Ea a spus că ne-am întâlnit pentru a-l sărbători pe profesorul, poetul și jurnalistul Ioan Nistor cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 71 de ani, ocazie cu care Editura Citadela i-a editat cartea ”Ioan Nistor – 70” și Editura Școala Ardeleană cel de poeme ”,Aproape”. Autorul are certe obârșii oșenești, iar în timpul activității sale ca profesor a fost dublat de creatorul Ioan Nistor. Așa cum spunea Viorel Câmpean, el a crescut în cariera lui didactică mulți oameni adevărați. Ovidiu T. Pop spunea despre el că a fost un dascăl de modă veche, iar Marta Cordea spunea despre el că prin tot ceea ce scrie își arată frumusețea spiritului. Putem spune că Ioan Nistor a contribuit din plin la afirmarea culturii sătmărene.

Alexandru Zotta a mărturisit că a reușit să și-l facă prieten, pe autor, prin intermediul poeziei. S-a întâlnit prima dată cu el cu ocazia peregrinărilor sale în Oaș. Și-a dat seama repede că are în față un poet adevărat care a reușit să aducă în față creația poetică în expoziție modernă. Poeziile sale sunt foarte cunoscute și apreciate. Este martorul mai multor tipuri de societate. A preluat din Oaș organicitatea, are o strânsă legătură cu natura. Nu este poetul satului ci un poet al satului modern, este aproape de oamenii satului, de natura acestui spațiu fapt prin care se apropie de marele poet Lucian Blaga. Autorul a recitat poezia ”Arta poetică” în care găsim un adevărat testament poetic. ”Te uiți și tu în lume cu un ochean timid/ din cele șapte poduri doar unul e solid/ se risipește vița ai grijă de răsad/ prin norii triști copiii se-mpleticesc și cad…/”.

Mihaela Grigorean a încercat să analizeze opera poetică a autorului prin prisma gândirii filosofice. Autorul trimite o lumină filtrată, ceea ce i-a atras atenția, și s-a întrebat, spre ce se îndreaptă poetul. A descoperit faptul că Ioan Nistor are mândria de maestru, scrie metafore de chintesență.

George Vulturescu a remarcat că Ioan Nistor a fost și este ca o locomotivă pentru Oaș. A scris mult despre Oaș, este în același timp dascăl, cărturar implicat în viața socială. El face parte din generația 40 din care fac parte: Gheorghe Gheorghiade, Ioan Boloș, Emil Matei, Dorin Sălăjan, Radu Ulmeanu, Ilie Sălceanu etc. cea mai puternică generație de oameni de cultură din Satu Mare. Are o poezie prin care se străduiește să se păstreze în istoria locurilor, este de o mare sugestie.

Aurel Pop a vorbit despre relația poetului Ioan Nistor cu editura pe care o conduce, arătând că Ioan Nistor este unul dintre cei mai mari poeți. Este fondator de revistă, a fondat cu mulți ani înainte revista ”Miradonis” care acum este în grija Mihaelei Grigorean. Aurel Pop a invitat asistența să participe joi, 12 decembrie, la dezvelirea plăcii în cinstea unei jumătăți de veac de la apariția revistei ”Muguri” și la lansarea unei cărți și a revistei.

Viorel Câmpean a spus că Ioan Nistor este un autentic poet al Țării Oașului. Dacă ar crea un nou cenaclu, ar invita o clasă de elevi și ar citi cartea ”Aproape”. A avut o mare bucurie că această carte s-a lansat la Biblioteca Județeană și a dat citire câtorva poeme din volum.

Ioan Nistor a mulțumit tuturor că au venit să-l felicite de ziua lui, la Biblioteca Județeană, unde se simte mereu acasă. Cuvintele rostite îl obligă. A mulțumit în primul rând familiei care l-a sprijinit mult. Poezia lui se inspiră din realitatea înconjurătoare. A vorbit despre profesorii lui de română din gimnaziu și liceu care i-au îndrumat pașii. În anul 1975 a venit la Satu Mare, a activat în cadrul cenaclului ”Afirmarea”, unde a întâlnit poeți de seamă. A amintit și despre primele cărți tipărite și a dat citire versurilor din poemele ”Cu ochii închiși” și ”Veșnicie”. Din sală au mai luat cuvântul Ioan Tipu Sălăjanu și Cristina Gloria Oprișa.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 10, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.