Revista ”Muguri” a Colegiului Național ”Ioan Slavici” Satu Mare a împlinit 50 de ani de la apariție

La Colegiul Național ”Ioan Slavici”  din Satu Mare a avut loc joi, 12 decembrie dezvelirea unei plăci care amintește de faptul că cu 50 de ani în urmă, la această instituție de învățământ a apărut revista școlară ”Muguri”. La dezvelirea plăcii a vorbit prof. dr. Alina Dragoș. Care a spus că acesta este un bun prilej de bilanț, ca o vitrină a activității unei școli de-a lungul anilor. Revista a apărut din grija unor profesori inimoși: Laura Anca, Rodica Bucurescu și Lucia Budai.

Din partea Direcției Județene pentru Cultură a Județului Satu Mare a vorbit directorul Zamfir Danciu care i-a felicitat pe profesorii acestei școli pentru revista editată, dorindu-le de asemenea o cât mai îndelungată apariție a revistei.

După dezvelirea plăcii, cei prezenți s-au deplasat în sala festivă a colegiului, unde a avut loc lansarea monografiei la semicentenar, autori: Viorica Bodea, Aurelia Pop și Radu David, precum și lansarea revistei omagiale ”Muguri”.

Directorul adjunct al colegiului, prof. dr. Alina Dragoș a făcut o scurtă incursiune în istoria revistei și a moderat în continuare evenimentul. Primul număr al revistei a apărut în iunie 1969, într-un climat de aparentă libertate. Între 1969-1973 au apărut șapte numere. Articolele au fost semnate de Ioan Anițaș, dr. Paul Atyim, Ioan Baias, Ion Bledea, Emil Matei și Aurel Pop, mulți dintre ei s-au afirmat pe tărâmul creației literare. Primul număr al noii serii a apărut în decembrie 1991 sub coordonarea profesoarei Lucia Budai, director. Din seria nouă au apărut până în prezent 40 de numere.

Dintre profesorii care au luat cuvântul a fost dr. Angela Negreanu, care a lăudat dascălii care au ajutat la editarea primei serii a revistei. Ea a dorit ca revista să apară inclusiv cu numărul 100. Dr. Aurel Pop, fost elev al colegiului, a povestit din amintirile celor patru ani petrecuți aici, și a vorbit și despre profesorii pe care i-a avut.

Pentru contribuția adusă la editarea revistei a fost răsplătit cu o diplomă. Foarte frumos și pe larg a vorbit dr. Paul Atyim despre începuturile revistei. Cinci ani a publicat în seria veche, în special materiale din domeniul chimiei. A mai luat cuvântul Ioan Anițaș care a urat succes pe mai departe revistei, dr. Mihaela Grigorean, profesorul Radu David, dr. Alexandru Zotta.

Momentele artistice au fost prezentate de Corul Adagio și Maia Gruia și Emanuel Silaghi la vioară.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.