Prima gală a presei sătmărene, la împlinirea a 30 de ani de presă liberă în Satu Mare

Joi, 12 decembrie 2019 la Centrul Multicultural Poesis a avut loc gala presei sătmărene, la împlinirea a 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. Evenimentul a avut loc sub auspiciile Asociației Ziariștilor, Artiștilor, Scriitorilor Sătmăreni.

A fost prezent și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu. Moderatorul evenimentului a fost Dumitru Păcuraru, care a condus magistral discuțiile pe marginea subiectului.

Dumitru Păcuraru a vorbit despre presa din perioada interbelică dar și despre începuturile presei libere, de după 1990. În perioada interbelică în Satu Mare apăreau multe organe de presă, mult mai multe decât astăzi. A vorbit despre preocupările ziariștilor, despre redacțiile ziarelor. Presa liberă în Satu Mare a apărut în condiții dificile. S-a format un nucleu de scriitori care s-au deplasat la Tipografia din Satu Mare și unde mai mult cu forța au dat naștere primului ziar liber din Satu Mare. Este meritul unor tineri oameni de cultură precum Radu Ulmeanu, Ion Bledea și alții. Primele ziare erau respectate de către instituțiile de conducere dar nu erau organele lor.

Au luat apoi cuvântul Pataki Csaba, care a răspuns la întrebarea ”cum citește el ziarele în fiecare dimineață?”, Veres István, dr. Viorel Câmpean, dr. Alexandru Zotta, dr. Felician Pop, Carol C.Koka, Victor Constantinovici și alții. Vorbitorii au arătat cum văd ei perioada anilor 1990, evoluția ulterioară a ziarelor, problemele cu care se confruntă astăzi. S-a vorbit și despre primul ziar românesc în perioada interbelică ”Satu Mare” și cine au fost cei care l-au scos. S-a vorbit și despre rolul televiziunii, scăderea natalității, depopularea țării, rolul educației și multe altele.

La această gală a fost prezent și un oaspete de seamă, Grigore Leșe, care a avut amabilitatea de a interpreta câteva cântece, foarte apreciate de către cei prezenți. În final s-a relevat utilitatea unor asemenea întâlniri iar cei prezenți au continuat discuțiile într-un cadru mai intim.

„Presa liberă joacă un rol cheie în menținerea și monitorizarea unei democrații sănătoase: contribuie la cercetarea conduitei, la calitatea activității guvernamentale și la dezvoltarea economică. Însă, restricțiile asupra mass-mediei sunt adesea primele semne ale intenției unui guvern de a ataca și alte instituții ale unui stat democratic.” (Freedom House)

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2019. Filed under Locale, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.