Maria Petca Poptean și-a lansat la Muzeul Județean Satu Mare cartea ”Privighetoarea Oașului”

În sala festivă a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc joi, 12 decembrie lansarea cărții Mariei Petca Poptean, ”Privighetoarea Oașului”, volum îngrijit și coordonat de Mihaela Grigorean și Felician Pop. Alături de sărbătorită au fost Felician Pop, dr. Mihaela Grigorean și Remus Vârnav.

Cu toții au subliniat autenticitatea folclorului din Oaș, Maria Petca Poptean fiind simbolul unei statorniciri profunde, izvorâte din credința că viața omului trebuie să fie însoțită în toate ipostazele de cânt. ”Vocea ei îți despică sufletul când țâpurește, poartă în cuvinte sticlirea cuțitului scos pentru clop, pământ și iubit”, spune George Vulturescu.

De-a lungul unei vieți întregi, artista a adunat cântece, amintiri, emoții și o trăire superioară, pe care a investit-o cu atributul exemplarității. Toate aceste gânduri au fost adunate între coperțile unui volum, în care Maria vorbește despre drumul ei prin viață și prin cântec, cu povestiri și imagini mirabile, iar o bună parte din carte este cea scrisă de prietenii și colegii ei întru frumoasă trăire, care au doar cuvinte admirative la adresa ei.

Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a spus despre Maria Petca Poptean că se îngrijește ca prin Ansamblul Folcloric ”Măgura” din satul ei natal, Tărșolț, să nu lase ca flacăra aceasta născută odată cu lumea, să se stingă.

Maria Petca Poptean este oșancă de când se știe: ”Oșancă-s din tată-n fiu,/ Oșeni o fost părinții/ Oșeni o fost bunicii/ D-apoi io de-a-cui oi si?/ Străbunii mei o fost daci/ Și-o purtat ciorici și gaci./ Io-s pruncă din neamul lor/ Din neamul oșenilor/ Din neamul românilor”.

Cartea lansată, în condiții grafice de excepție, este plină de fotografii care ne prezintă drumul în viață al artistei, familia și prietenii, alături de care s-a simțit întotdeauna bine. Îi dorim și noi, multă sănătate și putere de muncă, acestei veritabile ambasadoare a cântecului românesc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.