98 de ani de la nașterea lui Nae Antonescu, comemorați la Biblioteca Județeană Satu Mare

Miercuri, 18 decembrie la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc o ședință comemorativă la împlinirea a 98 de ani de la nașterea omului de cultură, traducătorului și specialistului în revuistică Nae Antonescu. Directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan a prezentat aspecte din viața și activitatea cărturarului sătmărean.

S-a născut în comuna Terebești la 18 decembrie 1921. După școala primară a studiat la Școala normală din Oradea. În perioada 1936-1940 s-a refugiat la București, unde a obținut diploma de învățător. A urmat apoi Facultatea de Litere și Filologie din Cluj. A fost profesor și director la Școala din Terebești. O scurtă perioadă a fost director al Casei Corpului Didactic din Satu Mare. În 1983 s-a pensionat. A trecut la cele veșnice la 18 iunie 2008. A publicat volumele ”Scriitori uitați”, ”Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu”, ,”Jurnal literar”, ,”Reviste din Transilvania”, ”Reviste literare interbelice”, ”Scriitori și reviste literare din perioada interbelică”, ”Revista Fundației Regale Monografie”. A colaborat la numeroase ziare și reviste. În 2010, în incinta Bibliotecii Județene Satu Mare a fost inaugurat Atelierul Memorial „Nae Antonescu”. A fost achiziționat întregul lui fond de carte care însumează 42.000 de documente de bibliotecă.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre legătura strânsă dintre biblioteca sătmăreană și Nae Antonescu. A vorbit despre achiziționarea atelierului literar și a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui și a altor oameni de cultură sătmăreni trecuți la cele veșnice. S-a început cu doi ani înainte sărbătorirea centenarului Nae Antonescu, și se va face o carte la care pot participa oamenii de cultură sătmăreni. Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre activitatea de mare specialist în revuistică a lui Nae Antonescu, el ne-a fost întotdeauna o pildă permanentă.

A luat apoi cuvântul Rusu D. Voicu, consătean cu Nae Antonescu. El a spus că este mândru că s-a născut în aceeași comună cu acest mare cărturar, un veritabil model de urmat. Soția lui Nae Antonescu i-a fost prima învățătoare, pe care a venerat-o ca pe propria mamă. Și-a adus aminte de unele întâmplări din copilărie legate de Nae Antonescu. Viața i-a despărțit însă. Nae Antonescu a demonstrat că și într-o comună ca Terebeștiul se poate face cultură. Voicu D. Rusu a fost rugat să-și aștearnă gândurile pentru volumul dedicat centenarului Nae Antonescu.

Fostul director al Bibliotecii Județene, Ardelean Mircea a spus că el s-a ocupat de partea financiară în cazul achiziționării atelierului literar. La cunoscut pe Nae Antonescu și pe familia lui. Dr. Viorel Ciubotă l-a cunoscut de prin 1974. A vorbit mai mult admirativ, despre cum reușea Nae Antonescu să împartă banii ca să-i ajungă pentru toate. A avut o mare admirație pentru el. A spus că dacă acest om ar fi dispus de mai multe fonduri, putea face mult mai multe în domeniul culturii. A vorbit și despre cele 200 de portrete pe care Nae Antonescu le-a strâns, este un fapt de admirat.

Dr. Marta Cordea a spus că Nae Antonescu a fost un om foarte exigent, un om modest dar un fin observator a tot ce se petrecea în jurul său. Jurnalul său este o mărturie a epocii în care a trăit. Pasiunea sa a fost revuistică și a lăsat în urmă un număr de cărți de valoare. A mai luat cuvântul dr. Alexandru Zotta, care a vorbit mai mult despre perioada în care Nae Antonescu a lucrat la Casa Corpului Didactic. A fost întotdeauna un om exigent, în primul rând cu el însuși.

Dr. George Vulturescu l-a trecut în Dicționarul său, despre care a spus că mulți se servesc de el, dar uită să-l citeze. El a dat citire unui text scris despre Nae Antonescu a împlinirea a 75 de ani. Acolo a amintit de necesitatea organizării unui congres al revuisticii. Șansa a dat Sătmarului mai mulți oameni de cultură, cărturari veritabili, printre care se numără și Nae Antonescu. Dr. Aurel Pop a spus că l-a cunoscut destul de bine pe Nae Antonescu. El a recomandat să se scoată la împlinirea a 100 de ani o carte care să cuprindă toată corespondența destul de bogată a lui Nae Antonescu. A evidențiat faptul că Nae Antonescu i-a prefațat o carte, ”Calvarul cuvintelor”.

Au mai luat cuvântul Muzsnai Árpád, Maria Gârbe, Ioan Nistor, Mihai Sas, dr. Daniela Bălu și Angela Câmpianu. Cu toții s-au angajat că vor colabora la pregătirea volumului care se pregătește cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Nae Antonescu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 18, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.