Felician Pop propune ca Aeroportul Satu Mare să poarte numele lui Emil Tişcă

Vineri, 24 mai, la Muzeul Judeţean Satu Mare a avut loc lansarea cărţii “Caietele liberale sătmărene Nr. 1 Emil Tişcă (1881-1965)”, autori dr. Claudiu Porumbăceanu şi dr. Viorel Câmpean. Legat de această lansare, s-a vernisat şi expoziţia foto-documentară Emil Tişcă. Evenimentul cultural a coincis cu aniversarea a 138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal.

În prezidiu au luat loc preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi preşedintele filialei Satu Mare a Partidului Naţional Liberal, Adrian Ştef, subprefectul judeţului Satu Mare, Cristian Sasu, academicianul dr. Virgil Enătescu, dr. Claudiu Porumbăceanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Judeţeană şi Robert Laszlo, preşedintele organizaţiei de tineret PNL Satu Mare.

DSC_0481

DSC_0495

Adrian Ştef: “Liberalismul nu va pieri niciodată din România”

În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef a menţionat că ideile liberale îşi au originea în anul 1823, atunci când a fost lansat Crezul liberal, valabil până în zilele noastre. A punctat apoi momentele importante din evoluţia liberalismului din România şi a accentuat ideea că liberalismul nu va pieri niciodată. Astăzi, PNL se află la un moment de răscruce şi depinde de munca fiecăruia ca programul de guvernare liberal să fie dus la bun sfârşit. Adrian Ştef a chemat toţi membrii PNL să fie uniţi pentru a putea atinge obiectivele propuse. Personal nu se îndoieşte de succes din moment ce PNL are mulţi oameni valoroşi. În cadrul manifestării, Adrian Ştef a făcut un anunţ trist, trecerea în nefiinţă a profesoarei Ioana Câcu, membră marcantă printre liberalii sătmăreni. În memoria ei s-a păstrat un minut de reculegere.

Subprefectul Cristian Sasu a spus că prin editarea acestei cărţi, sătmărenii demonstrează faptul că ştiu să-şi aprecieze valorile. Emil Tişcă a fost o mare personalitate care a marcat viaţa culturală a judeţului Satu Mare în perioada interbelică. Exemplul lui ne spune că toţi trebuie să pună umărul la dezvoltarea judeţului şi şi-a exprimat convingerea că această iniţiativă, de scoatere la lumină a adevăratelor valori, să continue cu editarea de noi cărţi cu alte personalităţi.

DSC_0509

DSC_0482

O întreagă epocă istorică, într-o singură carte

Academicianul dr. Virgil Enătescu a spus că a rămas profund impresionat de cartea la a cărei lansare a avut bucuria să participe. Consideră că avem în faţă o lucrare extrem de bine documentată, pe baza unei vaste bibliografii, o carte care aduce în actualitate nu numai o personalitate, ci şi o întreagă epocă istorică. “Trebuie să fim consecvenţi cu ideile liberale, care de-a lungul timpului au contribuit decisiv la dezvoltarea societăţii româneşti. Toate celelalte doctrine au eşuat în afara doctrinei liberale”, a spus Virgil Enătescu. Cartea redă foarte bine evenimentele epocii interbelice şi activitatea pe care Emil Tişcă a desfăşurat-o în perioada şederii sale în Ţinutul Năsăudului, străveche vatră românească, care a dat cei mai mulţi academicieni din România. Emil Tişcă a studiat la Budapesta pe spesele Fundaţiei Gojdu. De numele lui, în judeţul Satu Mare se leagă înfiinţarea Aeroportului, construirea clădirii Prefecturii Sartu Mare, construirea catedralei Adormirea Maicii Domnului şi multe alte obiective. Emil Tişcă a desfăşurat paralel şi o bogată activitate jurnalistică.

DSC_0535

DSC_0537

Felician Pop a propus conducerii Consiliului Județean ca Aeroportul Satu Mare să poarte numele lui Emil Tişcă

Din partea tineretului liberal sătmărean a luat cuvântul preşedintele organizaţiei, Robert Laszlo, care a spus că prin această carte avem în faţă atât o monografie a unei personalităţi, dar şi un adevărat îndreptar moral. Emil Tişcă a rămas tot timpul vieţii sale fidel unei singure idei politice. De la el putem învăţa multe. În primul rând rigoarea lucrului bine făcut. Pe drept cuvânt el poate fi socotit apostolul liberalismului sătmărean. În intervenţia sa, directorul Felician Pop a propus Consiliului Judeţean ca Aeroportul din Satu Mare să poarte numele lui Emil Tişcă. O scurtă intervenţia a avut şi Marcela Papici, viceprimar al municipiului Satu Mare. Ea şi-a exprimat bucuria că a avut prilejul de a participa la frumoasa lansare de carte şi de a cunoaşte o mare personalitate a Sătmarului interbelic. Aprecieri elogioase la adresa cărţii lansate şi a autorilor au fost făcute şi de dr. Radu Ardelean, directorul adjunct al Muzeului Judeţean. Din această carte sătmărenii vor cunoaşte un om de un mare caracter, cu preocupări dintre cele mai diverse, ca fost director de bancă, fruntaş politic sau jurnalist.

DSC_0540

DSC_0543

Autorii volumului, dr. Claudiu Porumbăceanu şi dr. Viorel Câmpean, au prezentat pe larg viaţa şi activitatea lui Emil Tişcă, de la naşterea sa la 8 septembrie 1881, anii de studii, activitatea profesională şi participarea la Primul Război Mondial, unde ca ofiţer s-a achitat exemplar de sarcini, fiind decorat de împărat de două ori. Un capitol important îl reprezintă activitatea lui ca director de bancă la Satu Mare. Ultimii săi ani au fost umbriţi de fărădelegile regimului totalitar, confiscarea averii şi marginalizarea lui până la condiţia de abonat la cantina săracilor. La Satu Mare a locuit pe strada Ştefan cel Mare nr. 17. A decedat în 1965. Mormântul lui se află în cimitirul reformat de lângă gară. Pe piatra sa de mormânt stă scris: “Trecător ce-mi calci ţărâna, nu fi mândru-n cimitir. Noi suntem acasă, tu eşti încă musafir”.

DSC_0520

DSC_0521

DSC_0525

DSC_0531

DSC_0546

DSC_0549

DSC_0547

DSC_0550

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 24, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.