Vernisaj aniversar ”Forme articulate într-o imagine”, a sculptorului Koter Vasile, la împlinirea a 70 de ani

Asociația Culturală ”Sătmărenii”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Județean Satu Mare organizează vineri, 10 ianuarie 2020 la Casa Meșteșugarilor vernisajul aniversar și lansarea de catalog ”Forme articulate într-o imagine”, a artistului plastic Koter Vasile, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani.

Vor modera: dir. Felician Pop, dr. Robert Laszlo, scriitorul Hitter Ferenc, artistul Kovacs Emil Lajos.

Koter Vasile s-a născut la 18 ianuarie 1950 în orașul Carei. Studiile elementare și medii le face în orașul natal, a susținut Bacalaureatul la Liceul Teoretic Carei în anul 1970. După satisfacerea stagiului militar face un curs Postliceal de Desen Tehnic la Oradea,1972-1973.

A început să cioplească la vârsta de 6 ani. După terminarea cursului tehnic a lucrat 3 ani cu sculptorul Domokos Lehel ca și ucenic. În anii `80 a devenit membru al Asociației Artiștilor Plastici  Casa Creației, Satu Mare. Obține în această perioadă Premiul I la Festivalul Național Cântarea României. Participă din anii 80 la expoziții colective ale Asociației.

Este sculptor. Materia preferată este lemnul dar lucrează și cu os, piatră și marmură. Vasile Koter este un artist adevărat, care are în spate o vastă operă, un număr impresionant de lucrări. Face sculpturi în relief de mare valoare cu tematică istorică și socială. Este uimitoare fantezia şi migala cu care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse. La vârsta lui este un artist care poate zice că „a străbătut deșertul”, un artist care l-a studiat pe maestrul Vida Geza, „și nu a luat nimic de la dânsul”, a rămas un original în tot ce face. Putem vedea ieșind de sub dalta lui Vasile Koter și lucrări de mari dimensiuni

Vasile Koter nu lucrează pentru design, iar creațiile sale sunt impregnate cu multă forță. Prin dalta artistului, lemnul odată viu, apoi mort, s-a mântuit.

Koter nu ezită să folosească şi culoarea, pe care, în cazul unor toiege, o alege în nuanţe potrivite cu subiectul lucrării şi textura lemnului utilizat. Combină inventiv tipurile de material în unele lucrări, conectează subtil lucrări învecinate.

După 2000 a lucrat împreună cu sculptorul Foris Iosif, iar în anul 2015 s-a inițiat împreună cu tânărul Kurtinecz Péter în sculptură cu motoferăstrău. Se spune despre artist:

„Primul, într-o inversă cronologie, ar fi sculptorul Vasile Koter, care la cei 70 de ani ai săi se află într-o excepțională tensiune creatoare. Nu cred că vreodată, Koter a avut o perioadă artistică mai fastă decât cea de după trecerea pragului pensionării. Lucrările sale sunt înviorătoare, mustesc de viață și debordantă tactilitate. Nu există în creațiile sale nimic pesimist, lemnul trecut prin mîinile sale spune povești vitale. Defapt, este clar: Vasile Koter iubește în aceeași măsură oamenii și lemnele.” Text rostit la vernisajul expozițiilor.

Artistul a expus la mai bine de 40 de expoziții colective sau individual, în Ardud Vii, Satu Mare, Carei, Hodod, Negrești, Socond, Tarna Mare (județul Satu Mare), Cavnic, Baia Sprie (județul Maramureș), Cluj Napoca (județul Cluj), Târgu Mureș, Mădăras (județul Mures), Nyiregyháza, Téglás, Tokaj, Csenger (Ungaria) este mereu prezent în taberele de creație organizate în județ cum ar fi Certeze, Hodod, Ardud Vii, Socond și Tarna Mare, în țară la Cavnic, Baia Sprie, Craiova, Cerna, (comuna Văideni, județul Vâlcea) și Mădăras, de asemenea la taberele din Zakinthos și Leptokaria (Grecia), Napkor în Ungaria și altele.  Este activ la prezentarea și demonstrațiile sculpturii cu motoferăstrău, participând la evenimentele din Lazuri, Livada și Satu Mare. Face parte din organizația carverilor din România (sculptori cu motoferăstrău) finnd numit „Carver Senior”, a primit mai multe diplome și distincții.

Are lucrări la diferite colecționeri din țară și străinătate cum ar fi: Canada, Germania, Grecia, Franța, Italia, Israel, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite și  Ungaria.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 ianuarie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.