La Satu Mare a fost sărbătorită ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române

Vineri, 24 ianuarie, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza de lângă Inspectoratul de Poliție al județului Satu Mare, a fost marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. 

Evenimentele au debutat cu primirea prefectului județului Satu Mare, Radu Bud și intonarea Imnului de Stat al României. Prefectul Radu Bud a dat citire mesajului transmis de către primului – ministru al României, Ludovic Orban cu prilejul zilei de 24 ianuarie.

Poetul dr. Felician Pop a rostit o scurtă alocuțiune evocând figura luminoasă a lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn cu toate împotrivirile antiunioniștilor, care prin reformele adoptate a pus temelia statului român modern. Alături de tânărul Adrian Lupescu, care a acompaniat la chitară, au interpretat un cântec închinat memoriei marelui domnitor. A.I. Cuza a fost omul epocii, a știut să învingă împotrivirile marilor boieri și să dea țării legi care să întemeieze România modernă. A fost un domnitor iubit de popor. A dat exemplul lui Moș Ion Roată, cu palma primită de la boier și sărutarea domnitorului. Cuza nu s-a cramponat de putere, a fost de acord să cedeze tronul unui prinț străin.

Au fost depuse la bustul lui Cuza coroane de flori din partea Prefecturii Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare și primăriei și Consiliului Local Satu Mare. De asemenea au depus o coroană de flori instituțiile din sistemul de apărare și ordine publică Satu Mare.

După depunerea de coroane a urmat defilarea gărzii de onoare, tradiționalul cântec ”Hai să dăm mână cu mână” și Hora Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 24, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.