Tășnadul, implicat într-un proiect comun cu orașe din Slovenia, Croația, Polonia și Serbia

350 de cetățeni, mai exact 170 de participanți din orașul Ormoz (Slovenia), 100 de participanți din orașul Ivanec (Croația), 25 de participanți din orașul Bytom (Polonia), 25 de participanți din orașul Tășnad (România), 25 de participanți din orașul Irig (Serbia) au participat la ceremonia de deschidere a Proiectului „PRO EU – Promovarea felului de viață european, construirea solidarității și a dialogului intercultural” a fost finanțată cu ajutorul Uniunii Europene sub egida programului „Europa pentru cetățeni”, aplicabilă componentei 2 – măsura 2.1 – „Înfrățirea orașelor”. Evenimentul a avut loc in Ormoz (Slovenia) în perioada 17-19.01.2020. 

Vineri, 17.01.2020, proiectul a început cu ceremonia de deschidere în Centrul Cultural din Ormoz. La ceremonia de deschidere, partenerii participanți s-au prezentat cu ajutorul unor scurte filmări promoționale, apoi principalul reprezentant al fiecărei organizații și-a prezentat partenerii. Ceremonia a avut ca scop principal ca participanții să se cunoască între ei și să se creeze solidaritate. Programul cultural a fost susținut de elevii Școlii de Muzică din Ormoz cu cântece tradiționale din fiecare țară participantă.

După ceremonia de deschidere, reprezentanții organizațiilor partenere au participat la o întâlnire cu primarul orașului Ormoz, Daniel Vrbnjak și au discutat posibilitățile unei cooperări pe viitor.

Mai târziu s-au alăturat celorlalți participanți, care au luat parte la ateliere de lucru manual tradițional organizate la muzeul și castelul din Ormoz. Cinci ateliere s-au desfășurat în același timp; fiecare atelier a fost condus de unul dintre parteneri. Centrul pentru educația adulților din Ormoz a susținut un atelier de confecționat flori din hârtie creponată, parteneri din Polonia au susținut un atelier de confecționat flori din mozaic, partenerii din Croația au pregătit un atelier de turtă dulce, partenerii din România au confecționat brățări în culorile lor tradiționale, partenerii din Serbia au susținut un atelier de decorare de lumânări și și-au prezentat tradiția lor de croșetare și tricotare.

Participanții au format grupe alcătuite din membri delegației fiecărui oraș invitat, iar aceste grupe au făcut o rocadă în așa fel încât toate grupele au participat la toate atelierele. De asemenea, la înregistrare toți participanții au primit o plasă în care putea să-și păstreze suvenirurile pe care le-au făcut. În același timp în holul Muzeului Regional Ptuj – Ormoz a fost organizat o expoziție din produsele tradiționale ale fiecărui participant. Scopul expoziției și al atelierului a fost să asigure legătura dintre parteneri, să promoveze dialogul intercultural, să cunoaștem și să acceptăm diferite culturi și tradiții și să întărim solidaritatea.

Sâmbătă, 18.01.2020, s-a continuat cu prezentarea programului Unității de Solidaritate European. Centrul pentru educarea adulților din Ormoz implementează proiect ESC de trei ani consecutiv, găzduind voluntari din diferite țări europene. Scopul prezentării a fost să se facă cunoscut acest proiect și în rândul celorlalți participanți și să se scoată în evidență efectele pozitive ale voluntariatului.

A urmat o discuție în plen, în cadrul căreia voluntarii și-au prezentat propriile proiecte. Astfel, organizațiile participante au avut posibilitatea să cunoască gama largă de proiecte pe care partenerii le implementează și să considere posibilitatea participării în noi proiecte. Activitățile au țintit o mai mare implicare a participanților și un grad mai mare de cooperare la nivel de Uniunea Europeană. După activitățile de dimineață participanții au avut posibilitatea să participe la un tur ghidat al orașului Ormoz sau al Muzeului Regional Ptuj – Ormoz.

La solicitarea participanților s-a organizat și o vizită la școala primară și la grădinița din localitate. La finalul zilei s-a organizat un quiz intercultural cu întrebări legate de stereotipii ai țărilor partenere. Fiecare partener a pregătit cinci întrebări la care participanții la quiz a trebuit să răspundă mai târziu. S-au organizat grupe mixte, fiecare grup cu câte un participant din fiecare organizație. Quiz-ul a contribuit la implicarea și mai mare a participanților, la dialogul intercultural, la depășirea stereotipiilor și la asigurarea unei atmosfere mai relaxate.

Duminică, 19.01.2020, s-a organizat o sesiune de evaluare a proiectului cu reprezentanții organizațiilor partenere. S-a discutat despre succesul proiectului și am analizat măsuri pentru viitor pentru a promova solidaritatea, voluntariatul și dialogul intercultural.

În țările participante s-au organizat ateliere de pregătire înaintea activităților din Ormoz. Au fost organizate ateliere de pregătire a activităților de lucru manual tradițional, a prezentărilor fiecărei organizații, puncte de plecare pentru discuțiile în plen și pentru formularea întrebărilor de quiz

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 februarie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.