Tășnadul oferă județului Satu Mare un model european și modern de colectare a deșeurilor

Primarul Tășnadului, Grieb Csaba Francisc, viceprimarul Kiskasza Balázs, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Erzsébet Békéssy, alături echipa de proiect și construcție a SC BT BEST TOOLS COMPANY SRL recepționat vineri, 7 februarie realizarea unică pentru județul Satu Mare: „Platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor”.

Orașul Tășnad dispune începând de azi de patru puncte de colectare a deșeurilor, cu câte patru containere, cu o capacitate de 1.100 de litri fiecare. Acestea sunt acționate hidraulic pentru ridicarea și coborârea din subteran, pentru deşeuri menajere şi supraterane pe trei categorii de deşeuri reciclabile: hârtie, sticlă şi plastic.

La nivelul județului Satu Mare, este primul sistem de acest fel, iar în următoarea etapă se mai dorește instalarea la Tășnad a încă patru astfel de puncte de colectare. Valoarea totală proiectului este de 291.966,5 lei, cu TVA inclus. Construirea și amenajarea s-a făcut rapid, pe parcursul unei luni.

Primarul Grieb Csaba Francisc a mulțumit membrilor Consiliului Local Tășnad care au înțeles importanța acestei investiții, banii fiind asigurați din bugetul orașului. În continuare, edilul a spus că se va face o campanie de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea corectă a acestor echipamente, care sunt etanșe, izolate, ușor de utilizat de orice persoană.

Este un model pentru întreg județul Satu Mare. Tășnadul se va situa astfel printre primele orașe din România și Europa care sunt prevăzute cu un astfel de sistem modern și ecologic de colectare a deșeurilor.

Grieb Csaba Francisc speră că astfel va fi rezolvată problema deșeurilor în orașul Tășnad, chiar ajungându-se la reducerea taxelor de salubritate. Prin colectarea selectivă, se va ajunge reducerea volumului deșeurilor trimise la Depozitul Ecologic de la Doba, o soluție costisitoare. Tășnadul face prin această investiție un pas important în dezvoltarea orașului, pe modelul administrațiilor smart din Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Zalău, Baia Mare. 

Și aceasta este o inițiativă de succes a Primăriei Orașului Tăşnad, menită să asigure pentru cetățenii orașului o infrastructură ecologică performantă de colectare a deşeurilor menajere şi a celor reciclabile, fără disconfortul datorat mirosurilor. Sănătatea populației va fi protejată și din punctul de vedere al igienei, oamenii străzii nu vor avea acces, nici animalele, și nici nu vor putea fi vandalizate.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Erzsébet Békéssy, a felicitat această reușită a Primăriei Orașului Tășnad. A fost de părere că dacă acest sistem ar fi implementat pe plan județean ar contribui, în foarte mare măsură, atât la reducerea cantităților de deşeuri menajere generate, cât şi la atingerea țintei la reciclare de 50% pe anul 2020.

După inaugurare, participanții au fost invitați la sediul Primăriei Orașului Tășnad, unde a avut loc o informare detaliată cu privire la importanța și detaliile tehnice ale investiției.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 7, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Tășnadul oferă județului Satu Mare un model european și modern de colectare a deșeurilor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.