La ședința Cenaclului ”Afirmarea” a debutat Anca Glodan, cu poeme feminine, pline de delicatețe

Joi, 13 februarie, la Centrul Multicultural ”Poesis” a avut loc o ședință de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea” în cadrul căreia a debutat o nouă poetă, Anca Glodan. Ea a spus că a ales să citească la acest cenaclu recunoscând că ”iubește frumosul și crede în Dumnezeu”. A dat citire poemelor sale cuprinse sub titlul „Respirații poetice”.

Anca Glodan a mărturisit că a scris prima poezie în clasa a V-a, poezie care a și fost publicată. Mai nou a reînceput să scrie poezii, și putem spunem că le scrie bine. Este absolventă a filialei sătmărene a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității ”Vasile Goldiș” din Arad și în prezent lucrează la Poliția de Frontieră.

Cu un glas suav, melodios, a recitat mai multe poeme: ”Sete de veșnicie”, ”Nume”, ”Primăvara”, ”Acuarelă”, ”Fulg de nea”, ”Am crezut că iarna inspiră toți poeții”, ”Voi cei ce mă priviți pe mine”, ”Dragii mei”, ”Dor”, ”Ego”, și ”Simplitate”.

Cei care s-au înscris la cuvânt au apreciat pozitiv calitatea poemelor. Gheorghe Cormoș a spus că îi plac poeziile citite, sunt frumoase, poezia are mesaj și rimă, poeta scrie o poezie reușită. Folosește cuvinte potrivite și nu cuvinte îmbătrânite. Ioan Tipu Sălăjanu a spus că îi plac poemele, sunt frumoase ca și Anca, și i-a mulțumit că a ales Cenaclul ”Afirmarea” pentru a și le prezenta.

Georgeta Govor a remarcat stilul foarte frumos în care au fost citite poemele, foarte puțini autori sunt în stare să citească astfel propriile poeme. La rândul lui, Claudiu Govor a spus că poemele au fost într-adevăr frumoase, se vede că aparțin unei poete deja formate. Poeta reușește să exprime o fericire interioară. Aprecieri pozitive a primit și de la scriitorul Mihai Sas.

Profesorul Carol C. Koka a spus că în mare parte poemele sunt feminine, pline de delicatețe, suave. Ele abordează o tematică variată, dar cu precădere anotimpul primăvara. Pentru Anca Glodan a fost un început bun, așteptăm să continue tot așa. Prin poeme arată o strânsă legătură cu natura. Așteptăm un prim volum tipărit.

Maria Letai a observat că există o strânsă legătură a poetei cu chipul ei delicat. Poezia reușește să redea un tablou colorat, o poezie de dragoste, care se încadrează în stilul poeziilor clasice. Folosește metafore potrivite, care ”ung la inimă” cititorul.

Ioan Anițaș a arătat că lecturând poemele ai impresia că vine cineva care îți spune că lumea e rea, și îți dă câteva sfaturi bune, fapt care te pune pe gânduri. Răzbate ideea că, în căsătorie nu e raiul pe pământ. Ioan Anițaș a mai făcut câteva observații legate de ultima strofă din poezia ”Primăvara”, iar pe alocuri mai apar cuvinte inutile de care autoarea ar trebui să se debaraseze.

În final, Anca Glodan a mulțumit pentru cuvintele de încurajare, ea știe că poate mult mai mult și promite că va face. Știe că lumea  are nevoie de iubire, întoarcerea la lucruri simple ne ajută să ne curățim, a spus ea în final.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 13, 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to La ședința Cenaclului ”Afirmarea” a debutat Anca Glodan, cu poeme feminine, pline de delicatețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.