Un proiect grandios și ambițios: ”Cetatea Medievală Ardud – Tradiție și identitate”

Primăria Orașului Ardud și echipa sa dedicată depun eforturi permanente de a pune în valoare și a exploata întregul potențial istoric, cultural, educativ și turistic oferit de simbolul orașului: Cetatea Ardud. Lucrările de reabilitare a cetății, finalizate în 2012 cu intrarea sa în rândul celor mai mai atractive obiective istorice din județul Satu Mare, au reprezentat doar începutul. Continuarea se anunță cu un proiect de mare amploare și importanță: ”Cetatea Medievală Ardud – Tradiție și identitate”. Ardudul ar deveni astfel un adevărat Oraș Turistic Medieval ce ar atrage turiști în număr mult mai mare ca până acum, sporind și confortul și posibilitățile de petrecere a timpului liber, pentru localnici. 

Acest proiect a fost depus pe programul HU-SK-RO-UA în parteneriat cu localitatea Veleatino din Ucraina și în el sunt prevăzute lucrări atât la Cetate și în incinta Cetății (inclusiv realizarea unui teatru de vară, a unui gard împrejmuitor, poartă etc.) cât și a unui parc de joacă pentru copii cu tematică medievală pe dealul Cetății, în vecinătatea grădiniței, precum și a unei zone de agrement care să cuprindă inclusiv amenajarea lacului de la poalele Cetății și dotarea cu ponton și bărci.

În prezent, proiectul se află în faza de încadrare de către A.P.M. Satu Mare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Valoarea investiției de bază este estimată la 4,036.000.000 lei. Perioada totală de implementare a proiectului este de 18 luni.

Prin prezentul proiect, Primăria Ardud îşi propune continuarea proiectului pentru valorificarea potenţialului istoric reprezentat de cetate, generând în incinta şi în vecinătatea monumentului istoric un spaţiu în care cultura medievală alături de toate aspectele de tradiţie şi identitate să reînvie.

Cele 3 obiecte incluse în ansamblul proiectului sunt:

Cetatea – spaţiu de ceremonii medievale;

Parcul Cetății – meșteșugari în zona cetății;

Tabăra Micilor Cavaleri – lumea medievală văzută prin ochii copiilor.

Lucrările propuse în zona Cetăţii vizează două aspecte: reabilitarea și finalizarea zonelor rămase  nefinalizate prin reabilitarea din 2012 pentru a asigura derularea de evenimente dedicate publicului.

Un alt aspect important al proiectului îl reprezintă prin lucrări specifice amenajarea lacului care în prezent este secat. Acesta constituie un element integrator al reabilitării zonei, reprezentând un real avantaj estetic şi util în cadrul unui festival de mare amploare. Proiectul propune de asemenea, amenajarea de locuri de parcare în proximitate, care vor deservi aceste zone.

Lucrările propuse în zona Cetăţii – spaţiu de ceremonii medievale, vizează abordarea zonelor nefinalizate prin reabilitarea din 2012 alături de amenajarea acestora pentru a asigura derularea de evenimente dedicate publicului. În acest sens s-a propus o împrejmuire, parțial gard viu, parțial de joasă înălțime (din stâlpi de cărămidă aparentă și lanţuri) amplasată pe un traseu de unde începe panta abruptă a terenului, perimetru care nu se suprapune cu limita cadastrală şi de proprietate. În zona sudică este propusă poarta de acces realizată din ţeavă pătrată, flancată de o compoziție alcătuită din elemente simbol ale epocii medievale, scuturi și steaguri.

Pentru a răspunde temei de proiectare, aici s-a propus realizarea unor gradene cu ajutorul a 12 module. Acestea, alături de scenă, de asemenea modulată, au fost astfel concepute încât să poată să fie rabatate și să fie dispuse pe suprafața acoperită cu pietriș asigurând un spațiu de circulație în curtea Cetății, transformându-se ocazional în gradene dispuse într-o multitudine de variante în funcție de cerinţa manifestărilor.

Teatrul se compune din trei elemente majore, şi anume: zona de gradene, zona de podium cu scaune (destinate spectatorilor) şi scena, dispusă între podium şi accesul principal pe sit. Aceste elemente componente ale teatrului, în totalitatea lor, sunt realizate din lemn, fiind uşor de manipulat, modificat în funcție de scenariul evenimentului pe care îl găzduieşte.

Parcul Cetății

Este situat la vest de cetate în proximitatea drumului european, zonă delimitată în partea de N-E de acesta, în partea S-E fiind delimitată de dig, în partea S-V se propune un drum de acces pe teren ce coboară de pe dig, iar în partea de V situl este delimitat de canalul Homorod. Situl are o suprafaţă de 8700 mp. În cadrul zonei care este propusă pentru amenajare, întâlnim următoarele obiective: Parc cu alei şi mese, inclus fiind şi monumentul Petofi Sandor, Lac (în prezent secat), Dig, Canalul Homorod.

Se propune reconfigurarea întregii zone pentru activităţi şi festivaluri cu caracter medieval şi tradițional – meșteşuguri şi târg pentru produsele tradiționale. Accesul se va face direct de pe drumul european E81, pe un drum pietruit, amenajat pe suprafaţa digului.

Posibilitatea de a avea prezentă apa, lacul în cadrul unui festival de amploare, prezintă un mare avantaj atât estetic cât și util, turistic, generator de noi activităţi. Pentru amenajarea lacului şi inundarea acestuia se prevăd lucrări specifice.

Pe lângă căsuţele de lemn propuse pentru desfăşurarea activităţilor meşteşugăreşti, se propune pe latura de est a sitului, în proximitatea Canalului Homorod şi a aleii de lângă lac, o zonă pe care vor fi amplasate corturi în care se vor desfăşura diferite activităţi tradiţionale sau vor putea fi expuse produse sau diferite obiecte cu caracter medieval (suliţe, platoşe, armuri). Organizarea şi imaginea corturilor va fi în stil medieval.

În partea de S-V a sitului se propune o zonă gazonată în care vor avea loc turniruri. În varianta 1, 4 module din cele 12 gradene se vor amplasa în locația marcată.

Acest ansamblu poate fi utilizat şi pentru alte activităţi, atunci când nu au loc turniruri – de exemplu:

-expoziții de obiecte realizate în tabăra meşteşugărească;

-vânzare de produse specifice;

-amplasarea ţintelor pentru tras cu arcul

-organizarea evenimentelor şi unor spectacole în această zonă.

Pentru împrejmuirea zonei se va folosi gard viu – pentru delimitarea sitului faţă de terenul învecinat şi Canalul Homorod.

Zona parcului va fi reconfigurată pentru desfăşurarea târgului şi activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale şi de tip medieval. Astfel, au fost propuse 8 căsuţe care vor găzdui meşteşugarii ce vor oferi cursuri specifice doritorilor (4 module) dar va fi posibilă şi vânzarea obiectelor rezultate prin intermediul acestor activităţi (4 module). Expunerea produselor va fi posibilă și pe mesele şi băncuţele special plasate pentru acest scop (25 elemente).

De asemenea vor fi instalate si bănci din lemn masiv (jumătăţi de trunchiuri) ce vor fi amplasate în zona umbrită de arbori. Ca finisaj este prevăzut pietriş – suprafaţa de 445 mp, în zona căsuţelor de lemn, 345 mp în zona meselor pentru târg și meşteşuguri, iar în zona celor 2 arbori şi a băncilor de lemn vor fi montate grilaje pentru gazon din polipropilenă în suprafaţă de 357 mp, ce combate crearea suprafeţelor noroioase în cazul aglomerării pe parcursul festivalurilor. Zona de meşteşuguri si târg va fi conectată de zona lacului printr-o alee cu pietriș (suprafaţa de 388 mp) ce brodează partea de N și V a acestuia.

În proximitatea sitului menționat mai sus se vor amenaja 31 de locuri de parcare, pe o suprafaţă de 1263 mp (pietriş), ce vor deservi această zonă + 1 loc pentru persoane cu dizabilități motorii. Accesul se va face direct de pe drumul naţional, independent faţă de accesul pentru zona de târguri și festivaluri.

Complexul pentru copii ”Tabăra Micilor Cavaleri”

Complexul pentru copii intitulat “Tabăra Micilor Cavaleri” este un spaţiu în care se vor desfăşura activităţi și evenimente de tip medieval și educative pentru copii – istoria relatată şi învăţată prin teatru, joacă şi sport. În cadrul acestui obiectiv pentru copii, desfăşurat pe o suprafaţă de 2300 mp, cu acces asigurat pe latura nordică a amplasamentului, propunem, de asemenea, amenajarea a 13 locuri de parcare, în zona  N –E a acestuia, având o suprafaţă de 162,5 mp.

”Tabăra Micilor Cavaleri” constă într-un program educativ pentru copii în arte, activităţi sportive “cavalereşti” şi meşteşuguri medievale. Pentru buna desfăşurare a acestora, dar şi pentru a crea o imagine caracteristică perioadei respective, obiectivul cuprinde o serie de amenajări ce includ următoarele elemente:

– cele două turnuri

Cu un diametru de 3.5 m și o înălțime de 2.5 m conțin o scară exterioară și un tobogan fiecare, fiind conectate între ele cu o traversare din plasă închisă pe toate laturile, cu o lungime de 8 m.

Ele au caracter multifuncțional:

-caracter cultural – în cazul unei piese de teatru pentru copii se pot utiliza turnurile ca elemente de scenografie;

-caracter sportiv – pentru antrenamente și concursuri – scara abruptă, coborârea pe tobogan,

-belvedere – complexul medieval pentru copii, fiind situat și într-o zonă mai înaltă din punct de vedere topografic, turnurile au şi rol de belvedere, de aici se poate observa într-o manieră deosebită vechea Cetate Ardud, dar şi parcul cu lacul de agrement de lângă Drumul European, peisajul specific, localitatea Ardud.

Gradene, platforme de căţărat şi palisade: sunt proiectate pentru a fi utilizate în cadrul competițiilor şi antrenamentelor cu caracter medieval – aici copiii vor învăţa despre tehnicile de luptă şi protecție a zidurilor, În cazul evenimentelor culturale pentru copii, pot fi desfăşurate următoarele activităţi: – teatru de păpuși (gradenele orientate înspre zona de tras cu arcul), teatru, mini festival de muzică medievală (gradenele orientate înspre cele două turnuri).

-zona de tras cu arcul

Acest spaţiu este cu acces controlat, limita fiind cele 2 căsuţe dotate cu materialele necesare pentru această activitate, este necesar şi personal calificat în instruirea şi organizarea copiilor. În cazul în care nu se desfăşoară activităţi de tragere cu arcul, cele 2 căsute şi banca pot fi utilizate pentru un teatru de păpuși.

În cadrul taberei medievale pentru copii avem diferite obiecte din lemn şi sfoară: leagănele de tip catapultă, căluții de lemn pe arcuri, mici complexe de căţărat din lemn şi sfoară, platforma rotativă de lemn cu căluți, mini complex din lemn, sfoară, pânze, tobogane şi scăriţe.

Toate aceste obiecte pot fi mutate – în funcție de activităţi, eliminate – în cazul mini evenimentelor culturale, instalate temporar – în cazul în care în această zonă nu se desfăşoară activităţi specifice, astfel copiii continuându-şi jocurile de tip medieval şi fără a fi necesară o supraveghere din partea persoanelor calificate. Se propune instalarea unui covor cauciucat anti traumă în zona în care vor fi dispuse aceste obiecte.

În proiectul de amenajare sunt prevăzute 2 zone cu groapă de nisip – una dintre ele fiind situată între cele 2 platforme cu gradene, iar cealaltă în perimetrul unuia dintre cele 2 turnuri. Între cele 2 platforme cu gradene se află o groapă cu nisip pentru jocuri și competiții specifice – lupte medievale, trasul cu sfoara şi alte activităţi în cazul cărora este optimă o suprafaţă cu nisip. În perimetrul unuia dintre tunuri se află o altă groapă cu nisip care permite activităţi creative şi copiilor de vârstă mică – construirea castelelor şi turnuleţelor de nisip, fiind prevăzută şi o platformă rotativă cu căluţi de lemn pentru a-i introduce chiar şi pe cei mai mici în interesantele noţiuni medievale.

Este propusă o împrejmuire realizată din stâlpi rotunzi din lemn de tip “palisade” (perimetru = 150m; h = 1,8m) întrerupte local de câte un rând de suliţe încrucişate şi scuturi (perimetru = 41m; h = 2 m) pentru a avea o imagine mai transparentă în zonele de un anumit interes şi pentru a crea un semnal vizual.

Palisadele sunt o imagine emblematică pentru zidurile de protecţie construite în perioada medievală, ele având un caracter temporar – împrejmuire realizată în cadrul definirii unei noi locaţii până la realizarea zidurilor definitive din piatră sau cărămidă.

Elementele au înălțimi variabile în funcție de zone şi de necesităţi – de la 20 cm până la 2.50 m înălţime (pe zona platformei mai înalte de căţărat).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 21, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.