Șvabii din Ardud vor sărbători Funka, pentru a alunga iarna și a se purifica prin rugăciune comună

Funka este un obicei al șvabilor din zona Ardudului și are loc în sâmbăta înaintea începerii Postului Paștelui. Anul acesta Funka șvabilor ardudeni se sărbătorește sâmbătă, 22 februarie. La Funka participă locuitori din Ardud, dar și invitați din alte localități.

Șvabii din Ardud aprind focuri la hotarele localității pentru a alunga spiritele, pentru a purifica localitatea și pentru a grăbi venirea primăverii.

Obiceiul este spectaculos: se face un foc mare din lemne și paie, o cruce mare din paie, dar și un foc mai mic unde tinerii aprind niște cercuri de lemn pe care le rostogolesc apoi la vale. Ceremonia continuă cu aprinderea crucii de paie și o rugăciune comună până când crucea cade la pământ. O rugăciune pentru purificare, pentru alungarea răului și pentru prosperitatea locuitorilor și a localității.

Este un eveniment înălțător, după care are loc un bal la Sala de festivități, cu o masă bogată, cu gogoși, apoi dans și multă bucurie!

Sursa: Lia Lup – Facebook  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 21, 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.