A încetat din viață profesoara, scriitoarea și excelenta traducătoare Livia Mărcan 

Marți, 25 februarie 2020, inima Liviei Mărcan a încetat să mai bată. A murit după o scurtă suferință, la vârsta de 71 de ani. S-a născut la 26 noiembrie 1949 în comuna Feleac din județul Bistrița-Năsăud. Liceul l-a absolvit în orașul Hunedoara, iar studiile universitare la Cluj-Napoca, la Facultatea de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai”.  Din anul 1972 a lucrat ca profesoară la mai multe școli din municipiul Satu Mare.

Livia Mărcan a fost membră a cenaclurilor literare ”Afirmarea” și ”Cronograf”. A debutat în revista ”Echinox” în anul 1970. De-a lungul anilor a colaborat la publicațiile ”Tribuna”, ”Steaua”, ”Poesis”, ”Poezia”, ”Nord Literar”, ”Convorbiri literare”, ”Citadela”, ”Mișcarea literară”, ”Informația Zilei”, ”Caiete Silvane”, ”Cronograf”, etc. Peste hotare a colaborat la ”Destine literare” (Canada), ”Orizzonti culturali” (Italia).

În dreptul numelui său stau o serie de traduceri și volume proprii: „Gândind fericirea”, ”Vremea în cântec”, ”Pasărea de o clipă”, ”Noaptea nunții”, ”Armonii de toamnă” (antologie).

A tradus din Luigi Pirandelo și Carlo Collodi. Printre cele mai importante premii câștigate se numără Premiul festivalului Liviu Rebreanu de la Bistrița (2016), pentru traducerea în italiană a volumului ”Frumusețe infinită” (Bellezza infinita), de Victoria Fătu Nalațiu.

În ziua de 24 noiembrie 2017 Livia Mărcan a participat la Biblioteca Județeană Satu Mare, la evenimentul ”Confesiunea cărturarului”, participarea a coincis cu ziua ei de naștere (26 noiembrie), prilej cu care a fost felicitată călduros de colegi și prieteni.

Livia Mărcan a făcut parte din categoria celor mai de seamă intelectuali sătmăreni. A mărturisit că a urmat Filologia contrar voinței părinților, care ar fi vrut să urmeze matematica. La terminarea facultății a fost repartizată la Satu Mare la Școala nr. 10, unde a reușit să obțină rezultate foarte bune. Întotdeauna a lucrat cu mare dragoste cu elevii. A vorbit despre plăcerea de a face traduceri, o modalitate de a face cunoscute operele unor mari scriitori.

Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică, alături de ceilalți scriitori sătmăreni înălțați la ceruri!

Înmormântarea va avea loc joi, 27 februarie 2020, la orele 13:00 la Cimitirul ”Înălțarea” de pe Drumul Careiului.

Redacția ”Actualitatea Sătmăreană”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 februarie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Responses to A încetat din viață profesoara, scriitoarea și excelenta traducătoare Livia Mărcan 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.