Petőfi Sándor și Szendrey Júlia – Cea mai frumoasă poveste de iubire din Cetatea Ardud

Ardudenii, și nu numai cei aparținând comunității maghiare, sunt foarte mândri de faptul că unul din cei mai apreciați poeți romantici ai Ungariei, Petőfi Sándor, este legat pentru totdeauna, sentimental și istoric, de orașul Ardud și Cetatea sa. Eroul Revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania s-a căsătorit cu Szendrey Júlia la Ardud la 8 septembrie 1847, în capela Cetății. Una din cele mai cunoscute și romantice povești de dragoste la care Cetatea Ardud a fost martor tăcut și solemn… Și este și acum, după atâția ani, și urmează să fie pusă în valoare printr-un proiect depus spre finanțare și aprobare de Primăria Orașului Ardud.

Anul acesta se vor împlini 173 de ani de la căsătoria poetului romantic maghiar Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia, în Cetatea Ardud. La Ardud există și o stradă care îi poartă numele soției poetului, unde aceasta a și locuit cu familia, în apropierea Cetății. De asemenea, la Ardud găsim și strada Petőfi Sándor.

Eroul național al Ungariei și unul din cei mai apreciați poeți ai țării vecine, este legat de orașul Ardud prin căsătoria sa cu ardudeanca Szendrey Júlia. Relația cu ea i-a inspirat o bună parte a artei sale poetice romantice, care o bună perioadă nu a fost cunoscută publicului românesc iubitor de literatură. Scriitorul Ștefan Berci a publicat anul trecut cartea „Petőfi Sándor și Ardudul”, în ediție bilingvă. Cartea prezintă detalii despre perioadele petrecute de poet la Ardud și în împrejurimi, de la momentul în care și-a cunoscut aici dragostea vieții, până la căsătoria oficiată în fața altarului din vechea Cetate.

Oficialitățile locale și oamenii de cultură apropiați orașului Ardud obișnuiesc în fiecare an, cu ocazia Zilei de 15 Martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să depună jerbe de flori la bustul comun al lui Petöfi Sándor și al soției sale, din centrul orașului. De asemenea, anual, la data de 8 septembrie, Asociația ”Erdödi Petöfi Kör” împreună cu Organizația UDMR Ardud organizează un concurs de recitări, precum și alte activități culturale și comemorative în amintirea zilei căsătoriei celor doi.

Ardudeanca Júlia l-a cucerit pe viitorul mare poet al Ungariei

Despre Szendrey Júlia se știe că era o adevărată domnișoară, gata să facă față oricând înaltei societăți, în ton cu pretențiile vremii. Cânta la pian, vorbea limbi străine și era talentată la dans. Totuși nu se simțea bine în compania oamenilor, și era cea mai fericită atunci când visa în fața pianului, sau citea la umbra copacilor din poemele lui Heinrich Heine sau ale lui George Sand. Viața bogată și de ”curte” o plictisea și îi lăsa un gust amar, ea având un suflet de artist. Era deci jumătatea perfectă a unui intelectual, a unui poet, ea însăși devenind mai încolo scriitoare, poetă și traducătoare apreciată.

Povestea lor de iubire a trecut prin multe încercări. Mai ales din cauza gândirii absurde a părinților din acea vreme, care interveneau brutal în destinele copiilor lor, mai ales în ce privește căsătoria fetelor. E interesant că Sándor și Júlia s-au cunoscut în ziua de 8 septembrie 1846 la Carei, și s-au căsătorit tot în aceeași zi, la Ardud, un an mai târziu. Se știe că poetul a scris cele mai frumoase poezii dedicate iubitei sale ardudence, stând cu gândul doar la ea, la poalele Cetății, sau pe malul lacului din apropiere.

Poezia ”Rămas bun” scrisă de Petőfi Sándor la Ardud, între 17 – 22 octombrie 1848: 

”Abia s-a făcut lumină, că deja se întunecă,/ Abia am ajuns, că deja plec,/ Atât cât să te salut, / Și deja trebuie să ne luăm rămas bun, să ne despărțim, / Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!

Țin în mână sabie în loc de liră, / Sunt poet dar am devenit soldat,/ Stele de aur m-au călăuzit, și acum/ Pe drumul meu strălucește lumina roșie a nopții/ Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!

Nu dorința de vitejie mă desparte de tine,/ Laurii nici nu încap pe fruntea mea,/ De trandafirul împlinit al fericirii/ De asta nici nu renunț,/Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!

Dacă nu și-ar apăra nimeni patria/ Atunci eu ar trebui să o apăr/ Și acum, că toți au plecat, /Și eu să rămân acasă? / Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!

Nu spun să te gândești la soțul tău, până ce/ El va lupta pentru țară și pentru tine/ Eu te cunosc, știu bine că/ Ai un singur gând, și acela eu sunt/ Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!

Poate că mă voi întoarce în bucăți/ Dar mă vei iubi și atunci,/Pentru Dumnezeul meu, iubirea ce o duc cu mine/ O aduc înapoi nevătămată./ Dumnezeu cu tine, tânăra și frumoasa mea soție, / Inima mea, iubirea mea, sufletul meu, viața mea!”

Socrul lui Petőfi Sándor era împotriva căsătoriei lor. Nu au primit niciun sprijin

Tatăl Júliei se numea Szendrey Ignác și era administrator al domeniului Ardud, pe atunci stăpânit de familia nobiliară Károlyi. Mama Júliei s-a numit Gálovics Anna. Szendrey Ignác răspundea și de fermele de animale de pe domeniul Ardud. Era un om foarte sever care, aflând că fiica sa a început o idilă cu un poet, nici nu a vrut să audă de așa ceva. Nu a vrut să o lase pe Júlia să devină soția unui poet, a unui artist, deoarece în acea vreme artiștii nu se bucurau de un renume prea bun. Mai ales că Sándor nu a fost cunoscut de la bun început, devenind doar mai târziu unul din marii poeți ai Ungariei.

Cu mari eforturi și în secret, cei doi s-au căsătorit în capela Cetății Ardud, acum 173 de ani. Acesta este altarul din capela Cetății, în fata căruia și-au jurat credință cei doi. În prezent altarul se află la Palatul Episcopal din Satu Mare.

Potrivit memoriilor Júliei Szendrey, căsătoria lor din capela Cetății Ardud a avut loc dimineața devreme, și a fost învăluită de o atmosferă de romanță medievală. Chiar dacă își zâmbeau întruna și erau cei mai fericiți din lume, cei doi și-ar fi dorit ca oficierea căsătoriei lor să se desfășoare frumos, solemn, în ținute adevate, fără să fie nevoiți să se ascundă. După căsătorie, cei doi au locuit o vreme la Carei, apoi s-au mutat la Coltău, lângă Baia Mare.

Totuși, una din cele mai nefericite iubiri ale Ardudului…

O poveste de dragoste chinuită și ajunsă mult prea devreme la un final nefericit. Júlia și Sándor nu au reușit să sărbătorească decât aniversarea primului lor an de căsătorie. Ei au avut împreună un copil, pe Zoltán, care a trăit doar 7 ani. Petőfi Sándor a murit în luptă lângă Sighișoara, devenind erou al Revoluției pentru independență din Ungaria și Transilvania. După aceasta, Júlia s-a mutat la Budapesta, și s-a recăsătorit cu istoricul Horvát Árpád. Poate și pentru a-și vindeca iubirea pierdută mult prea devreme, după ce s-a mutat în capitala Ungariei, ea s-a dedicat literaturii, continuând să scrie și să traducă foarte mult, mai ales din franceză în maghiară.

Poate că și acum, Júlia cea îndrăgostită pândește la umbra Cetății, oare când îl va putea revedea pe iubitul ei Sándor? Poate că și acum, din lumea cea nevăzută unde s-au regăsit, cei doi își scriu rânduri pline de dor și foc. Oricum, Ardudul a fost pentru ei un loc de vis, unde iubirea lor s-a născut, a înflorit la fel ca florile de care era plină grădina Cetății. Júlia Szendrey scria că Ardudul a fost un mic paradis, un loc unde nu îți puteai da seama unde se termină realitatea și unde începe visul.

Ca parte a proiectulul de mare amploare ”Cetatea Medievală Ardud – Tradiție și identitate”, în proximitatea Cetății se dorește amenajarea unui parc dedicat lui Petőfi Sándor (în jurul bustului poetului), dotat cu alei, mese, alături de un loc de joacă pentru copii cu specific medieval. Se dorește refacerea lacului unde Petőfi Sándor a creat (în prezent secat), cu pontoane și bărci precum și o scenă pentru teatru de vară. Pentru amenajarea lacului şi inundarea acestuia se prevăd lucrări specifice privind decaparea stratului vegetal, izolarea cu geotextil şi membrană, ancorarea acesteia, inundarea lacului, amenajarea malurilor cu plante specifice.

Mai multe detalii, despre tot ce presupune acest proiect:

Un proiect grandios și ambițios: ”Cetatea Medievală Ardud – Tradiție și identitate”

Primăria Orașului Ardud își propune să redea lui Petőfi Sándor și soției sale Szendrey Júlia locul în istorie, în actualitate și tot respectul cuvenit. Astfel, și acest capitol romantic din istoria recentă a Ardudului va fi pus în valoare, făcând parte din întreg potenţialul istoric și turistic reprezentat de Cetate. Incinta şi vecinătatea monumentului istoric va deveni un spaţiu în care cultura și aspectele de tradiţie şi identitate să reînvie. Alături de cultul local pentru poetul Petöfi Sándor și idila sa scurtă dar inedită cu Szendrey Júlia.

Elena Ioana Koka 

Surse: https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/,

Wikipedia.hu,

Primăria Orașului Ardud 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 martie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.