Sărbătoarea Învierii Domnului la ortodocși va fi organizată cu măsuri speciale de igienă

Întrucât, așa cum era de așteptat, starea de urgență și restricțiile în ce privește activitățile cu public, care includ și comunitățiile religioase, nu s-au ridicat, transmitem câteva îndrumări, potrivit mesajului transmis de cabinetului Prea Sfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și al Sătmarului, pentru parohii și mănăstiri, referitor la organizarea sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos. 

Sfintele „Paști” se vor oferi de către toate parohiile și mănăstirile, în pahare de unică folosință cu capac, care pot fi procurate de la Protopopiate sau de la Centrul Eparhial, cu respectarea strictă a condițiilor impuse de procedurile sanitare, respectiv, vor fi ambalate în pungi, iar la pregătirea și transportul lor reprezentanții parohiilor sau ai mănăstirilor vor purta mănuși și măști de protecție. „Paștile” pot fi pregătite, sfințite și oferite după Sfânta Litughie din Joia Patimilor, Vineri și Sâmbătă, în funcție de mărimea comunității. Ele se consumă în Noaptea de Paști, după Sfânta Liturghie și în toată săptămâna luminată, rostind înainte, de trei ori, Hristos a Înviat! și Adevărat a Înviat!

La oraș, „Paștile” vor fi oferite la biserică, prin organizarea venirii credincioșilor pe rând, la distanță de câteva minute în mai multe locuri din incinta bisericii, iar în mediul rural ar fi bine ca paștile să fie duse la fiecare familie, acasă, de către consilieri, pe sectoare, și de voluntarii creștini ai parohiei. Credincioșii pot fi sfătuiți să vină cu mașina, „Paștile” putând fi oferite la mașină.

Alături de fiecare pachet cu „Paști”, veți oferi și Pastorala noastră la Învierea Domnului 2020, întrucât am tipărit-o în 150.000 de exemplare, aproximativ atâtea câte familii există în Episcopia Maramureșului și Sătmarului. În ce privește spovedania, pe care credincioșii noștri încă o mai lasă până în apropierea Sfintelor Paști, este bine să le transmiteți numărul de telefon și să-i programați unul câte unul, ca cei ce doresc să se spovedească și împărtășească, să poată să facă acest lucru. La spovedanie preoții nu vor mai așeza epitrahilul pe creștetul credincioșilor, ci vor păstra distanța cerută în recomandările sanitare. Oricum, preotul și credinciosul sunt singuri în biserică, unde nu-i aude decât Dumnezeu, fapt pentru care pot vorbi cu vocea mai ridicată. Va fi împărtășit fiecare credincios după spovedanie, având mare grijă la igiena necesară. Recomandarea este ca și preotul să poarta mască. Aceasta este măsura și în Ortodoxia occidentală.

Pe cei bolnavi îi spovediți și împărtășiți la casele lor, păzind cu strictețe condițiile de igienă, respectiv mănuși și măști de protecție și igienizarea linguriței după fiecare împărtășire. Credem în Hristos Dumnezeu și puterea Lui de vindecare, însă deoarece este pandemie, să nu-L ispitim pe Dumnezeu! Igienizarea se poate face având un vas sau o sticlă cu spirt sanitar.

Și, nu în ultimul rând, iată, iubiții mei că, fără să vrem, Dumnezeu ne-a adus în comuniune liturgică: ierarhi, preoți și monahi. Nu mai există obiceiuri și tradiții locale cu traiste, coșuri și ținute pe care să le etalăm de Sfintele Paști, ci doar Hristos, Slujba Învierii și Liturghie! (În ce privește sfințirea bucatelor, credincioșii își vor stropi cu aghiazmă mică bucatele pregătite pentru masa de Paști.)

Drept urmare, chemăm toți preoții să urmeze tipicul la nivel eparhial, săvârșind imediat după slujba Învierii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar în ziua de Paști de la ora 12.00, slujba Vecerniei, a II- Înviere. Cu durerea în sufletul nostru de Părinte și arhipăstor că vom sărbători cele mai triste Paști din toată slujirea noastră, să-L rugăm pe Hristos Cel Înviat să   treacă de la noi un astfel de pahar și să nu-l mai bem vreodată, dar să fim încredințați că El este viu și va veni la noi, fie și spre seară, în singurătatea foișorului, aducându-ne pacea, bucuria și binecuvântarea, iar noi, la rândul nostru, vom putea, după această perioadă, să ieșim și să spunem mulțimilor că „Am văzut pe Domnul și că El este viu”!

Sărbători binecuvântate, cu o lucrare care să arate că Biserica – Mama Poporului Român și slujitorii lui Dumnezeu, părinții duhovnicești ai Neamului Românesc, sunt acolo cu poporul și în popor în toată vremea, la bine și la greu!”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 9, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.