O carte document despre Octavian Goga, de dr. Dan Brudașcu

Recent, la Editura Sedan din Cluj-Napoca, a apărut albumul foto-documentar cu ocazia comemorării a 75 de ani de la moartea poetului, cu titlul „Chipul arestat al poetului Octavian Goga” scris de dr. Dan Brudaşcu, un perseverent cercetător al vieţii şi operei lui Octavian Goga.

goga-300x217Cartea aduce în faţa cititorilor documente inedite din arhiva Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. În această arhivă autorul a descoperit peste 1.500 de fotografii referitoare la Octavian Goga, fotografii nepublicate până în prezent. 

Fotografiile au fost confiscate de Siguranţa Statului apoi de Securitate din locuinţele poetului din Bucureşti, Ciucea dar şi Cluj şi Predeal. Documentele fotografice au fost structurate de autor pe capitole astfel: Poetul singur; Octavian şi Veturia Goga – un cuplu pentru eternitate; Goga şi familia; Goga între prieteni; Prezenţe în viaţa publică şi politică; Pe ultimul drum – cimitirul Belu; Pe ultimul drum – Ciucea.

Volumul este consacrat şi împlinirii a 130 de ani de la naşterea Veturiei Goga, supranumită ”privighetoarea Ardealului”, o cântăreaţă celebră, care în 1914 a fost invitată şi a participat la celebrul festival internaţional de la Bayreuth, Richard Wagner.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 27, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.