Casa de Cultură din Ardud este aproape de finalizare, dar încă departe de inaugurare

Chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă de restricții, neajunsuri, scăderea fondurilor, reorganizarea muncii și multe altele aduse de starea de urgență, în orașul Ardud în prezent continuă absolut toate lucrările de investiții pentru care s-a muncit și s-a primit aprobare și finanțare. Una din cele mai mari investiții la nivel cultural și educativ din județul Satu Mare, este clădirea destinată Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” din Ardud. Vă prezentăm un edificiu cultural modern, estetic, frumos încadrat în peisaj pe strada Ardudul Mic la nr. 16, care se află tot mai aproape de finalizare, inaugurarea și darea în folosință fiind momentan incerte. 

Potrivit primarului Ovidiu-Marius Duma, este una din cele mai mari investiții care se desfășoară în Ardud, în domeniul culturii, dar și una din cele mai mari investiții de la nivelul județului Satu Mare. După cum edilul orașului ne declara acum exact trei luni, se spera că inaugurarea ar fi putut avea loc pe la sfârșitul primăverii acestui an. Cam în această perioadă. Din cauza intervenției nefaste a pandemiei COVID – 19 în absolut toate domeniile de activitate, Casa de Cultură din Ardud din păcate nu va mai avea parte de inaugurare festivă, cel puțin în viitorul apropiat, așa cum toată lumea implicată și-ar fi dorit.

Proiectul tehnic a fost aprobat în 2018, la fel și Hotărârea privind emiterea Ordinului de începere a lucrărilor de execuție. Finanțarea a fost obținută de la Guvernul României, care a apreciat munca depusă de echipa orașului Ardud. Valoarea proiectului se ridică la 4.999.202,38 lei, obținuți prin Compania Națională de Investiții.

Constatând lipsa și necesitatea unui asemenea așezământ cultural, primarul Ovidiu Marius Duma și-a propus de mult timp construirea la Ardud a Casei de cultură. Încercările au fost multe, nu de la început reușite, dar prin perseverență, așa cum s-a dat dovadă și la alte proiecte, s-a reușit și realizarea acestuia. Un deziderat al comunității care l-a ales, care i-a încredințat destinele sale pentru a prospera și a face cât mai multe lucruri din cele de care comunitatea are nevoie.

Lucrările sunt realizate integral de SC EURAS SRL. După această etapă urmează dotarea, constând în mobilier, scaune, fotolii pentru sala de spectacole, aparatura de sonorizare, de lumini, astfel încât totul să fie funcțional, conform proiectului. Amenajarea exterioară constă în amenajarea terenului din incintă, unde se realizează parcări, drumuri de acces, zone verzi, căi pietonale de acces.

Inițiatorul proiectului, primarul Ovidiu Marius Duma a dat personal indicații arhitecților ca edificiul să se individualizeze la nivelul Ardudului și să preia din imaginea Cetății, simbolul orașului. Amplasarea construcției nu a fost aleasă la stradă, ci în adâncul terenului, în așa fel încât să poată fi amenajată și o zonă verde, de recreere, precum și parcări. Fiind lăcaș de cultură, i se conferă și acel peisaj în care lumea să se poată simți bine și în exteriorul clădirii, chiar și în afara spectacolelor. Prin proiectul de finanțare ”Internet gratuit”, câștigat de Primărie, zona Casei de cultură este prevăzută cu Wi-Fi gratuit.

Casa de cultură din Ardud va avea 400 de locuri (sala mare, în amfiteatru), astfel va fi una din cele mai mari case de cultură din județ. Comparativ, cea din Satu Mare are 540 de locuri. Va mai deține și alte spații: încă o sală multifuncțională cu 100 de locuri care va putea fi folosită și la alt gen de evenimente decât cele la care publicul stă pe scaune, apoi o sală pentru repetiții, birouri. Sub scenă vor fi spații foarte generoase și absolut necesare pentru artiști: vestiare, cabine de probă, de repetiții, grupuri sanitare, un hol generos unde se vor putea vernisa expoziții. Tot la primul nivel va fi un foaier-bar.

Sutele de cursanți care frecventau cercurile Casei de cultură ”Dr. Augustin Mircea”. și-au desfășurat repetițiile și activitatea în spații improprii și improvizate. Prin darea în folosință a clădirii, care se speră că va avea loc în viitorul cât de apropiat, în sfârșit aceste repetiții se vor putea realiza în sălile special destinate pentru acest lucru, în condiții evident normale, civilizate. Ardudenii își vor putea dezvolta pasiunile și talentele cu mult mai multă tragere de inimă, având astfel tot confortul necesar.

Oraşul Ardud s-a remarcat în ultimii ani cu o activitate artistică și culturală extrem de intensă. Însă, Casa de cultură ”Dr. Augustin Mircea” nu a avut niciodată o clădire care să o găzduiască. De altfel, era și timpul ca evenimentele culturale din ultimii ani, de înaltă ținută, județeană și națională organizate de Primăria Ardud, să iasă din mica sală de festivități a orașului, ori din Căminul cultural din Mădăras. Să merite un așezământ adecvat și demn.

Referitor la anularea tuturor evenimentelor culturale programate pentru acest an, organizate de Primăria Orașului Ardud și Casa de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”, primarul Ovidiu Marius Duma a precizat cu tristețe că ”Nu se mai fac finanțări de la Consiliul Județean pe Legea 350. Nu mai sunt finanțări naționale pe cultură. Nici europene. Așa cum am obținut an de an, prin muncă și proiecte. Din fonduri proprii nu avem de unde să organizăm. Aceasta este situația financiară din prezent, și mai ales cea care se prefigurează… Eu am luat decizia anulării evenimentelor. Poate anul viitor vor ști și alții, care nu au știut să aprecieze cultura, să înțeleagă ce înseamnă. Ce importantă e în viața noastră. Chiar și ca să poți ieși din casă și să te bucuri împreună cu oamenii de ceva frumos!”, a declarat Ovidiu Marius Duma.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.