România a ieșit din starea de urgență după 60 de zile. A fost instituită starea de alertă

După 60 de zile de stare de urgență, România a ieșit în 15 mai 2020 la miezul nopții din starea de urgență. În cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență de joi seara, a fost instituită starea de alertă, Odată cu aceasta au fost ridicate o serie de restricții. La ședință au participat Marcel Vela, ministrul de Interne, Raed Arafat, secretar de stat MAI și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea ca, începând cu 15 mai 2020, se declară starea de alertă în România pentru 30 de zile. Se iau măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, desfășurarea lucrului în incinte, decalarea programului.

Din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă și alte spații închise este obligatorie purtarea măștii.

Se recomandă munca de la domiciliu, iar dacă nu e posibil, agenții economici trebuie să asigure măsuri de triaj epidemiologic, decalarea programului de lucru cu 3 ore pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați.

Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea.

Este suspendată temporar activitatea de servire în spațiile comune ale restaurantelor, cantinelor, inclusiv terasele deschise.

Rămân suspendate zborurile spre și dinspre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări, cu excepția unor  misiuni de transport, de intervenție, umanitare.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie, cu aceleași excepții.

Se trece înt-un context al pandemiei, în care suntem pe pantă ușor descendentă, cu număr de cazuri noi și la terapie intensivă în scădere, cu 9.000 de vindecări. Suntem într-un context în care rămânem cu precauții, în care apar măsuri de relaxare. Reluarea activităților se desfășoară în cadrul unor reguli care se vor găsi în ordin comun.

Reluarea sporturilor individuale sau cantonament pentru sportul de performanță la ordinul ministrului Tineretului.

Regulile pentru clasele terminale se vor gasi în ordin comun cu ministrul Educației.

Începând cu 15 mai se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericii. E un prim pas pentru a face o evaluare timp de 14 zile, apoi să se dea voie și în biserică. Aceste reguli vor fi în ordin comun cu Secretariatul pentru culte.

Se deschid hotelurile.

Deschiderea saloanelor de îngrijire corporală. Regulile se vor găsi în ordin comun cu miniștrii Economiei și Muncii.

Reluarea transportului în comun, in ordin comun cu Ministrul Transporturilor.

Se reiau și activitățile în cabinetele de stomatologie, regulile în ordin ale ministrului Sănătății. Pacienții care au și patologie COVID pot merge în cabinete special desemnate.

Se vor fixa reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID.

Ne aflăm în continuare în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat. Evaluarea măsurilor care încep acum va fi după 14 zile.

Marcel Vela, ministrul de Interne a spus că ”Principalul nostru scop e protejarea sănătății populației. Împreună vom reuși, și pentru a învinge trebuie să fim responsabili, responsabili, responsabili! Vă dorim multă sănătate!”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 15, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.