Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă, însă cu mai puţine restricţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că după data de 15 iunie vor fi luate noi măsuri de relaxare. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se impune prelungirea stării de alertă, cu mai puţine restricţii şi a făcut un apel către parlamentari în acest sens.

Președintele Klaus Iohannis a avut marţi o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Dr. Nelu Tataru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu şi cu Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Klaus Iohannis: ”Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare.

După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.
Va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.
Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte.
Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.

În ceea ce privește măsurile de izolare la domiciliu, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile. Deocamdată, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda.

Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.

Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 iunie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.