Recent a apărut la editura sătmăreană „Someșul” prima lucrare monografică dedicată comunei Doba

Recent a văzut lumina tiparului la editura sătmăreană „Someșul” volumul intitulat „Doba. Pagini de monografie”. Sunt puține cazuri în spațiul cultural sătmărean când pentru realizarea unui astfel de demers își unesc eforturile un istoric și un geograf.

De data aceasta, ajutați și de faptul că de 47 de ani constituie o exemplară familie, soții Carol și Lia-Florica Koka au pus umărul împreună pentru a aduce la lumină o primă contribuție monografică dedicată localităților componente ale comunei Doba. 

Volumul, apărut în condiții grafice deosebite, conține un text de 270 de pagini, însoțite în mod fericit de 44 de pagini, constituite într-o bogată galerie foto, cu câte două fotografii color pe fiecare pagină, care dau și mai mare valoare volumului. Importanța imaginilor foto este subliniată și de edilul comunei, care își exprimă regretul de a nu fi avut inspirația de a surprinde imagini din comună acum 27 de ani, când a preluat mandatul de debut.

Cartea conține 7 capitole, care încearcă să cuprindă istoria celor 5 localități componente: Doba, Boghiș, Păulian, Traian și Dacia. Autorii au avut insprația de a împleti istoria documentată cu cea din legendă, rămasă din amintirile locuitorilor, trăitori astăzi sau deja plecați într-o lume mai bună. Anexele documentare pun în valoare acte care au avut mare însemnătate în existența localităților Doba, centrul comunei și Boghiș.

Bibliografia selectivă se întinde pe 9 pagini. Remarcăm prezența în această listă a surselor arhivistice, cercetate cu acribie de autori dar și a câtorva manuscrise („lucrări nepublicate”), dedicate în special instituțiilor ecleziastice din comună.

Atrag atenția paginile dedicate personalităților comunei, aici, printre altele, regăsindu-se și scurte portrete ale autorilor. Aflăm astfel de afilierea lui Carol C. și Lia-Florica Koka la Doba, unde stăpânesc cu mare drag o casă primitoare. Acest lucru ne face să credem că, scriind această carte, autorii și-au îndeplinit și o datorie de suflet.

Semnatarul acestor rânduri are o dublă bucurie, pentru că autorii volumului i-au fost rând pe rând și concomitent, dascăli. Aparținători acelei bresle care a știut să răspândească sămânța cea bună a învățăturii, îngrijindu-se ca lumina cărților să izbândească puterea întunericului.

Edilul comunei Doba, ing. Mihai Ghetina, mulțumește în prefața volumului celor doi autori pentru efortul depus dar și pentru „curajul” redactării acestei lucrări. Într-adevăr, sunt puține contribuții monografice sătmărene care să-și îndrepte atenția asupra tuturor localităților componente ale unei comune.

Cu modestia care îi caracterizează, dar și cu nădejde în viitor, autorii și-au intitulat volumul în așa fel încât să îi încredințeze pe alți cercetători care își vor îndrepta atenția spre istoria localităților comunei Doba, că se mai pot scrie și alte „pagini monografice”.

Cu siguranță însă, orice viitoare cercetare va porni de la acest demers, pentru care autorii merită gratitudinea noastră.

dr.  Viorel Câmpean

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 11, 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Recent a apărut la editura sătmăreană „Someșul” prima lucrare monografică dedicată comunei Doba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.