La ediția din acest an a Festivalului RotarAct participă 25 de trupe de teatru

În sala de conferinţe a Teatrului de Nord Satu Mare a avut loc miercuri, 29 mai o conferinţă de presă la care au participat regizorul Andrei Mihalache, preşedintele Rotaract Club Satu Mare, Anca Moldovan şi vicepreşedintele George Hotca. Cei trei au prezentat detalii despre cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de teatru RotarAct care va avea loc la Satu Mare între 3 şi 6 iunie.

DSC_0660

Potrivit vorbitorilor, Festivalul de teatru RotarAct se adresează tinerilor pasionaţi de actorie care doresc să se afirme în acest domeniu. Competiţia se va desfăşura între 3 şi 6 iunie, fiind organizată de Rotaract Club Satu Mare în colaborare cu Rotary Club Satu Mare şi Teatrul de Nord. Cu fiecare ediţie, organizatorii încearcă să aducă tinerii cât mai aproape de conceptul competiţiei, performanţei şi provocării în domeniul artei dramatice. Vor participa 25 de trupe de teatru de la diverse instituţii de învăţământ.

Prima piesă din ediţia 2013 va fi jucată luni, 3 iunie de la ora 15.00. Reprezentaţiile se vor ţine în Sala mare a Teatrului de Nord şi în Sala Studio. Festivitatea de premiere va avea loc joi, 6 iunie de la ora 19.00. Anul acesta vor fi jucate piese grele şi inovative. Distincţiile se vor acorda celui mai bun actor, celei mai bune actriţe în rol principal şi secundar, şi celui mai bun spectacol la categoria la care au participat: gimnaziu, liceu şi one-man-show. Premiile vor consta în bani, iar pentru cel mai bun actor al festivalului, premiul va fi un sejur.

Regizorul Andrei Mihalache a apreciat că tinerii care încep teatrul încă din gimnaziu şi liceu vor avea un mare avantaj în viitor deoarece în toate meseriile este nevoie de puţină „actorie”, de la vânzători la profesori, chiar până la şefi de şantier. “Există o doză foarte mare de actorie în cele mai multe profesii, o dedublare peste tot, un joc de rol pe care trebuie să-l ai în orice meserie în care te raportezi la alţi oameni. Prin teatru, chiar la acest nivel, se dezvoltă foarte bine orice personalitate, chiar dacă nu vor ajunge să trăiască din meseria de actor. Tinerilor implicaţi în proiectul Rotaract li se deschid anumite uşi, pe care altfel poate le-ar ignora. De asemenea, le dezvoltă abilitatea de a munci în echipă, iar relaţionarea cu ceilalţi va fi alta după ce au făcut parte dintr-o echipă de teatru. Acestea ar fi cele mai importante beneficii ale festivalului pentru tinerii participanţi. Eu ţin să-i felicit pe cei din Rotaract că pentru că sunt harnici, frumoşi şi deştepţi. În fiecare an sunt alţii şi festivalul este la fel de viu şi acum”, a declarat Andrei Mihalache.

Vicepreşedintele Rotaract Club Satu Mare, George Hotca, a adăugat că un plus al manifestării este acela că are printre altele rolul de a-i reţine în Satu Mare pe tinerii pasionaţi de teatru, lucru de altfel destul de greu de realizat. La Satu Mare, clubul de teatru RotarAct are 20 de membri cu vârste între 18 şi 30 de ani, dintre aceştia o parte urmând la toamnă să plece la facultate în alte oraşe. Anca Moldovan, preşedinta Rotaract Club Satu Mare a anunţat că în primăvara anului viitor vor avea loc interviuri pentru cooptarea de noi membri. Clubul de teatru RotarAct caută tineri descurcăreţi, cu abilităţi de lider, cu rezultate bune la şcoală şi care să ştie să lucreze în echipă. „Rotaract înseamnă leadership şi voluntariat”, a încheiat George Hotca.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 29, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.