Predica la duminica a cincea după Rusalii: Vindecarea a doi demonizați din ținutul Gadarei

Sfânta Evanghelie care s-a citit in duminica a cincea după marele praznic al Rusaliilor, în capitotul 8 versetele 28-34 din Sfânta Evanghelie de la Matei ne vorbește despre minunea pe care Mântuitorul Hristos o săvârșește cu doi oameni demonizați din ținutul Gadarei.

Ținutul Gadarei sau al Gherghesenilor era dincolo de Marea Galileii.

Nimeni nu mai putea sta în prezența acestor persoane stăpânite de duhurile rele. Erau violente și înfricoșătoare, nu mai locuiau în case ci în morminte.

Mântuitorul se întâlnește cu cei doi demonizați și le poruncește duhurilor rele să iasă din acești oameni și le îngăduie demonilor să intre în turma de porci care se afla în apropiere.

Din Sfânta Evanghelie, aflăm că după ce diavolii au intrat în turma de porci, și aceștia s-au aruncat în mare și s-au înecat. Vestea vindecării celor doi nu aduce bucurie, ci tristețe. În loc ca locuitorii cetății în care se aflau cei doi demonizați să fie bucuroși de minunea petrecută și să-I mulțumească lui Hristos pentru această binefacere, ei sunt triști pentru că au pierdut turma de porci. Din acest motiv Îi cer Domnului să parăsească ținutul lor.

Mântuitorul a permis demonilor să intre în porci, nu pentru a le face o pagubă materială locuitorilor din cetatea în care se petrecuse minunea, ci pentru a sancționa ipocrizia israeliților. Cunoaștem că aceștia socoteau porcul un animal necurat și din acest motiv nu se hrăneau din el. Cu toate acestea ei îi creșteau pentru comerț. Dacă ar fi fost cinstiți, nu i-ar fi crescut nici pentru alții. Iar acest mod de a scoate bani ducea la încălcarea Legii. Pe de altă parte avea să le descopere care ar fi fost finalitatea prezenței demonilor în cei doi – pierderea vieții lor.

Sfinții Părinți afirmă că diavolul are asupra noastră doar atâta putere câtă îi oferim noi. Dumnezeu îi îngăduie diavolului să existe doar pentru a ne putea pune la încercare propria libertate. Însă Dumnezeu nu îngăduie niciodată ca omul să fie ispitit peste puterea lui și fără un scop anume.

De aceea, apelul meu se îndreaptă nu numai către tineri, ci către toți creștinii ortodocși conștienți de misiunea lor. Pentru că vă spun în încheiere epilogul acestei întâmplări din Ținutul Gadarei: când Iisus S-a urcat pe corabie ca să plece, pe punte a apărut și fostul demonizat, care se vindecase și care devenise om normal și care I-a cerut lui Iisus să-l ia cu El, să nu-L mai părăsească pe binefăcătorul său. Cu alte cuvinte, să-I devină ucenic. Și Iisus nu l-a primit, i-a zis: Nu, întoarce-te în cetatea ta, la ai tăi, și spune-le tuturor cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu! Cu alte cuvinte, nu l-a primit ca ucenic, ci l-a făcut direct apostol. Apostolul este trimis de Dumnezeu să-L mărturisească și să mărturisească cum a fost el înainte și cum este acum datorită lui Dumnezeu. Fiecare, că a trecut sau nu printr-o experiență grea în viața lui, este și trebuie să devină un mărturisitor și să spună și celuilalt, vecinului său, cunoscutului său, ce a auzit în Biserică, ce a învățat dintr-un cuvânt de învățătură, ce binefacere i-a făcut lui Dumnezeu

Pr. Marcu Vlad – Parohia Blaja

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 12, 2020. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.