”De la noi din Ardud”. Ferma legumicolă a familiei Frențiu: Muncă, pasiune și dăruire

Amabili, sufletiști, deosebit de prietenoși și primitori în ciuda oboselii acumulate după încă o zi de muncă grea, ardudenii Simona și Viorel Frențiu alături de fiul lor Otniel au fost gazdele vizitei noastre la ferma lor legumicolă situată în Ardud, în zona denumită ”Colonie”. A fost o vizită impresionantă, surprinzătoare și în cele din urmă plină de învățături despre viață și asigurarea traiului de zi cu zi doar prin muncă asiduă și pasiune. Din județul Satu Mare, ei sunt în prezent cei mai mari și mai apreciați producători de roșii.

Numeroși sătmăreni, mai ales cei ce frecventează Piața Someș sau Carrefour, recunosc deja de multă vreme și apreciază calitatea și gustul legumelor cultivate de cei ce au ajuns unii dintre cei mai harnici ardudeni, vizitându-le des standurile.

Din munca mâinilor soților Frențiu, a altor membri ai familiei extinse și a vreo 5-6 lucrători, cumpărătorii și clienții din trei județe ajung să consume legume de sezon proaspete, de grădină și de seră, cu gust autentic. Cele mai bune roșii pe care și noi le-am mâncat vreodată, în special din soiul rose, sunt cele cultivate de ei. Apoi castraveții întotdeauna fragezi, proaspeți. Urmează să descoperim și celelalte minuni…

Familia Frențiu deține cele mai mari sere din Ardud, ce se întind pe o suprafață de aproximativ un hectar. Agricultura este pentru ei o tradiție de familie, dusă mai departe cu sfințenie. Socrii doamnei Simona au început cu munca agricolă acum câteva zeci de ani, și au continuat ajungându-se acum la cea de-a treia generație, la fiul Otniel, care a urmat studii superioare în domeniu pentru a putea oferi afacerii familiei tot sprijinul necesar. În formula actuală, ei activează de 10 ani pe piață.

Ei investesc multă muncă, pasiune, dăruire și dedicare, zi de zi, în acest domeniu atât de iubit de întreaga lor familie. Pentru familia Frențiu, producția de legume este un mod de viață, un crez și un serviciu cu normă întreagă, practicat aproape pe întreg parcursul anului.

La ferma Frențiu, fiecare știe mereu ce are de făcut, iar munca se împarte precis și bine stabilit, între îngrijirea culturilor, transportul produselor, realizarea preparatelor și onorarea comenzilor.

Otniel Frențiu este inginer horticultor și urmează și masterul în domeniu. Tot el se ocupă și de promovarea în mediul online a produselor și afacerii familiei. El ne-a povestit cum munca lor începe practic în ianuarie, când are loc pregătirea serelor și se plantează propriile răsaduri, și se termină prin octombrie-noiembrie. În realitate, munca lor nu se termină niciodată. Se lucrează de dimineața până seara, fără oprire, totul pentru ca legumele comandate să ajungă la timp la destinație.

Simona Frențiu spune că din munca pământului se poate trăi doar dacă ești harnic și lucrezi cu determinare. Starea vremii, fenomenele meteo extreme sunt cele care pun probleme de cele mai multe ori. De exemplu, ploile abundente de la mijlocul lunii iunie anul acesta, precum și grindina din acea perioadă, le-au distrus câteva culturi însemnate, provocând și alte pagube.

Celor care critică prețul produselor cu adevărat sănătoase, nu doar după etichetă, ci naturale, de la producători, alegându-le pe cele de import, mai ieftine, Simona Frențiu le transmite că îi invită să vină să muncească alături de ea, zi de zi, apoi pot să decidă care produse merită cumpărate și apreciate.

Simona Frențiu nu ar alege o altă carieră în afară de ceea ce muncește deja de atâta vreme. Atât la Ardud, cât și în România, agricultura are viitor, dar doar dacă muncești din greu și ești dispus la sacrificii. De asemenea, spune ea, și tinerii ar putea fi atrași spre acest mod de viață, însă cu mult mai multe investiții din partea statului.

Producția este în funcție de sezon. În această perioadă, la mare căutare sunt roșiile, de două soiuri, și castraveții cornichon, apoi urmând fasolea verde, ardeii kapia, gogoșarii, vinetele, varza, Toate acestea sunt distribuite în Carrefour Satu Mare, Baia Mare și Sighetu Marmației, la standul propriu și vizibil: ”De la noi din Ardud”.

Pe Simona Frențiu o puteți întâlni în Piața Someș din Satu Mare, de luni până sâmbătă, între orele 8.30 – 17.00, cu roșii 4 lei kg, roșii rose 6 lei kg, castraveți 3 lei kg. Prețurile diferă în funcție de cerere. Produsele sunt disponibile și în Piața agroalimentară din Ardud. Sau, direct de la fermă: Ardud, strada Veronica Micle nr. 11 A. Pentru comenzi: telefon 0755 156 686, sau pe Facebook: Ferma legumicolă Frențiu Ardud.

Familia Frențiu onorează comenzi la legume, în cantități începând de la 5 kilograme, și la preparate precum suc de roșii, mai încolo zacuscă, pe care cumpărătorii, mai ales localnicii, o apreciază foarte mult. Anul trecut, ei au pregătit și livrat câteva mii de litri de suc de roșii.

Zilele acestea, au început să scoată anumite solarii cu roșii pentru a pregăti terenul pentru următorul ciclu de cultură. Astfel că, pentru cine dorește, au disponibil la comandă suc de roșii gata măcinat, pentru bulion, cu 3,5 lei litrul.

Primarul Ovidiu Duma ne-a povestit cum, având recent o deplasare în județul Maramureș și întâlnindu-se cu un prieten al său băimărean, acesta a avut o surpriză foarte plăcută să constate că la Carrefour Baia Mare a găsit roșii de Ardud: ”Este o mândrie pentru comunitatea noastră că familia Frențiu din Ardud a ajuns la acest nivel.

Pentru mine, ca primar și ca ardudean, e o bucurie și o mândrie să știu că avem asemenea oameni în Ardud. Nu poate decât să mă încânte că suntem privilegiați să putem cumpăra legume proaspete produse aici, din munca lor de zi cu zi. Eu cumpăr produsele lor din piața din Ardud.

Prin asta se face cunoscut Ardudul și oamenii săi. Dintotdeauna am avut dorința ca la Ardud să avem cât mai multe lucruri frumoase, realizate de astfel de oameni, să arătăm lumii ce avem noi mai bun și mai frumos. Astfel de oameni precum familia Frențiu, trebuie promovați, arătați lumii, nu nonvalorile”.

Elena Ioana Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 iulie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.