Zilele acestea, Cetatea Ardudului trebuia să găzduiască ediția a IX-a a MedievArt Fest

Zilele acestea, Cetatea orașului Ardud trebuia să fie animată de bună dispoziție, muzică îmbietoare, dansuri, veselie, strigăte de luptă și sunet de arme. Cu tot ce a însemnat MedievArtFest Ardud, timp de opt ani încoace, fiind un eveniment care a lăsat amintiri de neuitat participanților și publicului amator de astfel de evenimente. De la o ediție la alta, MedievArt Fest a crescut în spectaculozitate, nivelul organizării și al implicării tuturor în reușita sa. Organizatorii și susținătorii au pus de la un an la altul tot mai mult suflet și muncă, pentru ca MedievArt Fest Ardud să devină cel mai frumos și mai reușit eveniment cultural-istoric din județul Satu Mare.

Organizatorii: Primăria Orașului Ardud, Consiliul Local Ardud, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” Ardud, și-au meritat de fiecare dată toate felicitările și aprecierile, pentru promovarea artei în cea mai sublimă formă. Cu o singură excepție, toate edițiile de de succes din anii precedenți au fost supervizate de Liviu Pancu, invitat permanent la MedievArtFest Ardud și prieten al Ardudului, director artistic, regizor și actor din Târgu Mureș.

Fiecare ediție a adus emoție publicului, iar organizatorilor satisfacția unui eveniment istoric, cultural, artistic reușit și de cea mai înaltă ținută. MedievArtFest Ardud are toate șansele ca în viitor să devină o marcă proprie a județului Satu Mare, putând fi enumerat printre cele mai frumoase festivaluri medievale din regiunea noastră și poate chiar din România. Energia acestui loc special care este Cetatea Ardud, cu oamenii săi primitori, a reunit la fiecare ediție a MedievArtFest Ardud mii de iubitori de istorie și medieval.

Primarul Ovidiu Duma spune că Ardudul a pus o amprentă, o idee și multă speranță în promovarea a ceea ce înseamnă epoca medievală pentru Ardud prin organizarea MedievArtFest.

”Nu multe localități din țară au o astfel de istorie și tradiție care să îndreptățească organizarea unor asemenea evenimente, Ardudul și noi ardudenii am căutat să scoatem în evidență importanța orașului și a trecutului său, a perioadei medievale pline de evenimente și personalități din Ardud. Așa cum este familia Drágfi din Maramureș care a zidit Cetatea. Drăgoșeștii, familia lor au o importanță deosebită pentru istoria Transilvaniei, a Regatului Ungariei și a Europei. Prin ei Ardudul a ajuns influent, și prin cei care l-au promovat, inclusiv prin Bakócz Tamás, fiu de iobag român care a ajuns cardinal și episcop, aspirant la titlul de papă. A lipsit un pas ca un român ardudean să devină papă. Tot aici la Ardud s-a creat reforma în rândul Europei și Transilvaniei.

Prin simpozioanele de istorie alăturate festivalului medieval am scos la lumină, prin istorici din România, Ungaria, Polonia, Franța, Statele Unite, lucruri care au fost uitate, trecute cu vederea. Suntem datori cu toții să nu ne uităm trecutul. Altfel, fără cunoașterea și respectarea trecutului nu ne putem clădi viitorul. Ce au făcut Drăgoșeștii pentru Ardud este un exemplu, o datorie pe care o avem și față de ei, de a perpetua ceea ce au făcut și a face prezent permanent medievalul, și la Ardud, și în țară. Ardudul are un trecut glorios de care trebuie să fim mândri, să-l scoatem în evidență și să-l facem cunoscut, și un viitor frumos.

Unul din reperele Ardudului este Cetatea, faptul că am reușit să o păstrăm, prin proiectul pe care l-am promovat spre finanțare. Timp de 100 de ani Cetatea a rămas în uitare, a fost abandonată, bombardată și distrusă, rămânând o ruină. Dacă noi nu reușeam să o punem în valoare, să o reabilităm prin proiectul “Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania de Nord-Castelul Karolyi din Carei, Castelul (Cetatea) Karolyi din Ardud” pentru care am luptat enorm de mult, poate că acum nu ar fi rămas nimic din ea. Am căutat prin orice mijloace să o conservăm și să o punem în valoare, dupa reabilitare să punem în evidență istoria care a marcat-o și importanța Ardudului în toată zbaterea istoriei din această zonă. Dacă nu am fi reușit, nu numai Cetatea ar fi rămas o ruină și nu ar mai fi însemnat nimic, ci și epoca medievală care a influențat atât de mult întreaga regiune.

Perioada medievală pentru care am creat Festivalul Medieval MedievArtFest Ardud este cu totul o perioadă cu anumite valori pentru care se murea, se trăia. Era o perioadă în care cuvântul era cuvânt, valorile erau valori, credința era credință, onoarea era totul, nu ca azi când lumea atât de ușor își trădează principiile, crezul, prietenii. Azi nu avem valori, oamenii sunt animați în acțiunile lor de orice altceva decât caracter, credință și valori. Dacă oricine se abătea de la preceptele și legislațiile vremii, era aspru pedepsit. Acum nu mai respectam nimic…

Pentru anul următor, sperăm cu toții, din toate sferele comunității, să revenim la viața noastră normală, și să organizăm o ediție festivă, cea de-a zecea, a MedievArtFest Ardud, de care să ne bucurăm ca și până acum. Festivalul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea tuturor iubitorilor acestui fenomen. Dincolo de barierele distanței, religiei, stării sociale ori etniei, la fiecare ediție erau prezenți în jur de 4000-5000 de participanți din toată țara”, a încheiat Ovidiu Marius Duma. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 20, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.