Klaus Iohannis a obținut pentru România un pachet financiar de 79.9 miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis a obținut un succes uriaș la negocierile de la Consiliul European de la Bruxelles. După discuții care au durat la propriu 4 zile și 4 nopți, președintele a obținut pentru România un pachet financiar de 79.9 miliarde de euro, pentru exercițiul financiar 2021-2027 și din Planul de recuperare economică.

România a ieșit câștigătoare în negocierile din Consiliul European deoarece este pentru prima dată, după mulți ani, când președintele României, prim-ministrul României și miniștrii negociază la Bruxelles pe aceeași voce și în aceeași direcție, în interesul României.

În ceea ce privește Bugetul Multianual, obiectivul principal al României în aceste negocieri a fost securizarea fondurilor pentru coeziune și pentru agricultură căci acestea sunt principalele categorii de fonduri europene de pe urma cărora beneficiază România.

Chiar înaintea acestor negocieri finale, Guvernul, miniștrii de resort și prim-ministrul Ludovic Orban au lucrat cu celelalte țări interesate de politica de coeziune și au reușit să ajungă la un acord ca această categorie de fonduri să nu fie afectată pe durata negocierilor. Iar președintele Klaus Iohannis a urmărit exact acest obiectiv și a reușit să apere fondurile structurale și de coeziune și fondurile pentru agricultură.

România este unul dintre câștigătorii acestei negocieri. A obținut mai multe fonduri decât alte state din regiune.

În ceea ce privește Planul de redresare economică al UE, la nivel european au fost presiuni uriașe din partea unor țări ca valoarea Planului de redresare să fie redusă față de propunerea inițială de 750 de miliarde de euro. Și aici, președintele Iohannis, împreună cu ceilalți lideri care au spus că UE are nevoie de un răspuns puternic și convingător la criza provocată de coronavirus, au reușit să apere propunerea inițială și să nu existe tăieri.

Rezultatul? Un Plan de Redresare Economică cuprinzător, în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde de euro vor fi fonduri nerambursabile, iar 360 de miliarde de euro credite în condiții extrem de avantajoase. Pentru România nu există nicio reducere față de propunerea inițială.

Cu acești bani ne asumăm să reformăm și să modernizăm marile sisteme publice. Cea mai mare parte a acestor bani vor fi folosiți pentru dezvoltare, pentru reconstrucție, pentru sistemul sanitar, pentru sistemul de educație, pentru infrastructură.

O parte importantă vor fi folosiți pentru relansarea economică și pentru reclădirea economiei românești afectată în ultimii ani de guvernarea dezastruoasă a PSD, precum și de criza economică generată de pandemie.

Să ne amintim că în urmă cu doar câțiva ani, aproape întreg leadershipul PSD, de la Dragnea la Dăncilă sau Tudose erau primiți cu reticență la Bruxelles, niciun lider european nu dorea să se vadă cu ei. Ar fi fost groaznic pentru România dacă pesediștii care erau persona non-grata la Bruxelles ar fi negociat acum banii pe care să-i primească România.

Proiecte pentru România

Decizia de la Consiliul European este una fundamentală care va pune bazele pentru finanțarea tuturor proiectelor de dezvoltare pe care le-am gândit pentru România. Cu acești bani, Guvernul va finanța:

Infrastructura de transporturi. Ne-am propus ca în următorii 10 ani să construim 3.000 de kilometri de autostrăzi, de peste 3 ori mai mult decât s-au făcut în ultimii 30 de ani.

Investiții în infrastructură energetică, economie și mediul de afaceri. Vrem să modernizăm cea mai mare parte a rețelelor de gaze naturale și de electricitate și să ducem aceste rețele inclusiv în acele comunități care astăzi nu au nici gaze și nici curent electric.

În plus, avem numeroase pachete de susținere a mediului de afaceri, a antreprenorilor și a angajaților: granturile de sprijin pentru microîntreprinderi, în valoare de 100 milioane euro; granturile pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor, cu un buget de 550 milioane euro; granturi pentru digitalizarea companiilor, cu un buget de 150 milioane euro sau granturile de finanţare pentru antreprenoriat rural, de 200 milioane de euro.

Infrastructură de Sănătate. Guvernul a semnat deja 3 contracte pentru spitalele regionale, avem în plan investiții masive în spitale, înființarea de noi cabinete medicale în mediul rural precum și un plan vast de modernizare a spitalelor actuale.

Infrastructură în Educație. Guvernul și-a asumat să modernizeze și să utileze școlile din România, cu o atenție deosebită pentru școlile din mediul rural.

Investiții în dezvoltarea locală. Guvernul va acorda o atenție deosebită dezvoltării locale, mai ales acolo unde autoritățile locale nu au suficientă forță economică pentru a derula proiecte de amploare. Scopul nostru este că creștem calitatea vieții și să scădem riscul de depopulare a satelor românești. Pentru aceasta gândim un vast proiect ce cuprinde extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale, extinderea distribuției de gaze naturale.

Infrastructura agricolă și de irigații. Vom investi masiv în refacerea sistemului de irigații și ne vom implica în construirea de centre de colectare a produselor agricole.

Infrastructură sportivă. Vom continua construcția de stadioane însă în paralel vom acorda o atenție deosebită și zonelor de copii și juniori și sportului de masă.

Toate acestea vor fi realizate într-o proporție uriașă cu banii europeni obținuți de președinte la Consiliul European.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 21 iulie 2020. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.