Adrian Lupescu, invitatul ședinței Cenaclului ”Cronograf”. Un tânăr poet aflat în plină ascensiune

În condiții perfecte de organizare, pe terasa de pe strada Mihai Viteazul nr. 36, a avut loc o nouă ședință a cenaclului literar Cronograf. La lucrările ședinței au luat parte: Loredana Știrbu, președintele cenaclului, Robert Laszlo, directorul Contrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, dr. Felician Pop, poetul Radu Ulmeanu, Cornelia Bălan Pop, Vasile Conioși Mesteșanu, Carol C. Koka, Mihai Sas, Florin Tămaș, Francisc Edmund Balogh, Gheorghe Cormoș, Elena Ioana Koka, Elena Bistrup, Natalia Riț și alții.

Tânărul și talentatul poet Adrian Lupescu, care s-a remarcat în ultima vreme în lumea culturală și muzicală sătmăreană, a dat citire unui set de poeme, creații ale sale din ultima vreme: ”Semnul victoriei”, ”Aceleași”, ”Stih”, ”Epitaf”, ”În lutul albastru”,”Sticla ferestrei, ”Aripă rupă de zeu”, ”Seră”, ”Sprijin”, ”Cântecel”, ”Din zilele surpării” și ”Dimineața” au fost ascultate cu mare interes de către cei prezenți.

Cei care au luat cuvântul au subliniat că avem de-a face cu un adevărat poet, care scrie versuri mature, bine structurate, cu un orizont larg din lumea înconjurătoare. Este interesat și de filozofie și evoluția umană. Temele poeziilor sale sunt diverse, fapt ce  se vede și din titlurile poemelor prezentate. Viitorul lui Adrian Lupescu în postura de poet îi este asigurat. El pregătește cel de-al doilea volum, care va avea titlul ”Din zilele surpării”. 

Adrian scrie o poezie inspirată și adaptată perfect la coșmarul vremurilor în care trăim. Poemele sale sunt parcă inspirate de demonii acestor zile întunecate de ”pandemie”, de care nu mai scăpăm deja de o jumătate de an. Trăim zile și vremuri care ne-au pus in pericol celor mai mulți dintre noi libertatea spiritului, liniștea noastră umană, dorința de a face bine, frumos și a crea frumos. De a fi unii cu alții, aproape de cei mai dragi nouă. Dar Adrian nu se lasă, el face tot ce se poate ca să nu se piardă nicio imagine poetică. Versurile sale vor fi ca o mărturie a acestor zile pe drept denumite de el zile ale surpării. 

Arta, inclusiv cea poetică, nu trebuie să fie neapărat frumoasă, pudrată cu zahăr, prezentată și ambalată frumos și înșelător cititorului, nici nu trebuie să seducă, ci este nevoie din ce în ce mai mult de sinceritate și impulsivitate, de spunerea adevărului până la capăt. Chiar și-n literatură. 

Versurile lui Adrian sunt săgeți pe care mai întâi le-a rupt din Pomul vieții sale aflate în plină ascensiune, le-a șlefuit cu grijă, apoi le-a finisat cu puțină agresivitate, apoi le-a înmuiat în otravă, pentru ca în final să le trimită direct la țintă. Care este trezirea cititorului și a lumii înconjurătoare la viață și la realitate.

Spiritul lui creator se revoltă împotriva lipsei de frumos și de perspectivă din aceste vremuri. Adrian scrie sincer și fără perdea, spune tot ce are de spus. Imaginile poetice de care se folosește par rupte din scenariul și recuzita unui film horror. Nu se plânge, nici nu-și plânge de milă, nu caută atenție, ci ne prezintă o lume interioară marcată de incertitudinile si neliniștea unui tânăr aflat în perioada în care își pune toate întrebările posibile despre lume și viață.

Dr. Felician Pop a făcut cunoscut planul cenaclului pentru viitor, având în vedere o ieșire la Viile Satu Mare și răspunsul la invitația la Hodișa, a profesorului Gigel Buth.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 august 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.