Ovidiu Duma: ”Fac totul cu pasiune, cinste, corectitudine, sinceritate, caracteristici la care țin foarte mult”

Ovidiu Marius Duma. Un om harnic, sufletist, cult și un edil de la care mulți ar putea lua exemplu. Un adevărat gospodar, cu viziune, abilități administrative, dăruire și putere de muncă impresionantă alături de echipa sa. Împreună au reușit ridicarea Ardudului de la stadiul de comună cu multe lipsuri, la cel de oraș european, în plină dezvoltare, cu cele mai multe din dotările și caracteristicile necesare traiului civilizat. De asemenea, în cele cinci mandate ale sale de primar, Ardudul a devenit un loc unde istoria, trecutul și moștenirea culturală au fost respectate și puse în valoare.

Acum aproape 33 de ani, Ovidiu Duma a lăsat Vișeul de Sus, zona Văii Vaserului, cu munții, dealurile, râurile repezi și aerul de munte, pentru a se stabili în Ardudul de câmpie, poarta spre Țara Codrului. Nu bănuia că imediat după Revoluție va ”stăpâni” peste ”Cetatea Codrului”. Poate că uneori are nostalgii cu privire la locurile natale, dar s-a adaptat de minune la noul său cămin, Ardudul, în fruntea căruia se află de mai bine de 20 de ani. Povestea vieții sale este una impresionantă, iar realizările sale greu de egalat. În cele ce urmează ardudenii, și nu numai, vor descoperi totul despre primarul lor.

Ovidiu Marius Duma a studiat la Liceul de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Vișeu de Sus. A absolvit Facultatea de Zootehnie și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obținând specializarea de inginer. A mai urmat și cursuri postuniversitare de Eco-Management la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea din Minnesota, SUA. Părinții săi – tatăl inginer și mama cadru didactic, locuiesc și acum în Vișeu de Sus, și îi vizitează cât de des poate. Are doi frați: unul medic veterinar în Vișeu de Sus, celălalt inginer chimist, ce lucrează în cercetare la Chevron Texaco, San Francisco, California, posesor a numeroase brevete de invenție. Mai are și o fiică licențiată în Administrație Publică la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu masteratul în germană-engleză.

Cinstea, corectitudinea și sinceritatea, caracteristici la care ține foarte mult

Ovidiu Duma spune că în primul rând îl caracterizează dedicarea pentru muncă, activitate continuă, febrilă în tot ceea ce face. ”Dacă nu mă implic, atunci simt un disconfort. Știu că nu îmi place să nu fiu în permanență antrenat în tot ceea ce înseamnă muncă, activitate, atingerea unor scopuri”. Cea mai importantă caracteristică a sa este perseverența: ”Când mă apuc de lucru, nu mă las până nu-mi ating acel obiectiv. Și nu în orice condiții, ci la calitate maximă, la randament maxim. Lucrurile acestea pe care mi le cer și mi le impun mie, le cer și celor din jurul meu cu care fac echipă. Fac totul cu cinste, corectitudine, sunt caracteristici la care țin foarte mult. Detest minciuna, fățărnicia și caut să mă țin cât mai departe de tot ce înseamnă însușiri negative. De felul meu, rămân fidel principiilor pe care le am”, spune Ovidiu Duma. Consideră că a fi om sincer, deschis, a dialoga, este cea mai corectă conduită.

Cinstind așa cum se cuvine Ziua Eroilor – 2019 

Iubitor de sport, grădinărit, excursii, cu deschidere spre tot ce este nou și inedit

În timpul liber, Ovidiu Duma apreciază mișcarea și sportul, și să-l practice, și să-l privească. Îi place grădinăritul, îi place să fie în aer liber, să muncească la livadă, și în vie. Cultivarea viței-de-vie l-a încântat de la bun început, Vișeul său natal nefiind zonă viticolă. Îi plac excursiile, să viziteze locurile noi, cu obiective turistice, istorice, de orice natură. Îi place să ia contact cu tot ceea ce este nou și inedit, informații noi, locuri pitorești. Dorește să-și îmbogățească întotdeauna cunoștințele și sfera de informații și contacte. ”Despre mine mai pot să spun că sunt un om deschis, sociabil, și indiferent pe unde am fost, m-am împrietenit ușor cu ceilalți și m-am adaptat rapid la orice situație”.

Casa de Cultură din Ardud, a doua cea mai mare din întreg județul Satu Mare 

Susținător și iubitor al artiștilor și actului cultural de calitate

În ultimii ani a devenit tot mai evident că Ardudul este condus de un primar mare iubitor de evenimente și activități culturale. În tinerețe, fiind obișnuit cu viața trepidantă a unui oraș mare cum este Clujul, lui Ovidiu Duma i-a plăcut să frecventeze teatrul, opera, spectacolele de bună calitate, compania prietenilor. Venind la Ardud, a resimțit drastic lipsa acestora. Așa că, în timp, a sprijinit, susținut și finanțat actul cultural de calitate, pentru a nu-i lipsi nici lui, nici localnicilor ori turiștilor. ”MedievArtFest Ardud”, ”Opera la Ardud”, Festivalul Folcloric ”Cetatea Codrului”, ”Ziua Cetății Ardud”, simpozioane de istorie, lansări de carte, tabere de creație, expoziții…au ajuns manifestări artistice minuțios organizate, iubite și cu un public foarte numeros.

Personal, îi place să participe la evenimente culturale de orice gen, dar nu kitsch-uri ca și cele prea mult promovate azi, sau cu muzică de proastă calitate. ”Plăcându-mi activitățile culturale, mi-a plăcut să mă implic, din calitatea mea de primar, să organizez și să ofer oamenilor plăcerea de a se bucura de un act cultural, de a-și diversifica viața, de a-și umple sufletul de bucuria și talentul artiștilor care dau din preaplinul talentului lor și altora pentru a ne face viața mai plăcută. Am crezut întotdeauna în aspectul educativ și benefic asupra omului, în impactul pe care-l are cultura, istoria, exemplul pozitiv. Prin ele orice om se poate schimba în bine”.

Primarul-templier, la una din edițiile Festivalului Medieval MedievArtFest Ardud 

Ardudul, atunci… înainte de Revoluție, și Ardudul, acum. Un oraș în plină dezvoltare

Interlocutorul meu își amintește cum, în trei ani de la repartizarea sa la Ardud ca inginer șef de fermă la CAP-ul din localitate, evenimentele din Decembrie 1989 l-au adus în prim-planul administrației publice locale. ”Eu am venit aici ca tânăr inginer, în 1987, după terminarea facultății. Răspundeam de ferma CAP din localitate. Am fost foarte surprins de faptul că, deși nu eram localnic, am primit enorm de multă încredere din partea oamenilor. Am fost ales aproape în unanimitate. Aveam 26 de ani când am devenit cel mai tânăr primar din județul Satu Mare. Am rămas așa până în 1992, când s-a adoptat Constituția României”. Au urmat cinci mandate, nu consecutiv: o întrerupere între 1996-2000, apoi între 2000-2004 a fost vicepimar, iar din 2004 primar până în prezent.

Ovidiu Duma își amintește cum era Ardudul la stabilirea sa aici, acum trei decenii. O localitate ce a pornit la drum cu o zestre edilitară deficitară: ”Pe acea vreme, la Ardud alimentarea cu apă era pe un sistem local, doar la blocurile de locuințe. Nu exista canalizare, nici stație de epurare. Erau doar fose septice, bazine vidanjabile sau deversare în șanțuri. În afară de șoseaua principală, nu existau drumuri asfaltate. Nu era nici gaz, nici iluminat public nocturn permanent. Acum, toate aceste condiții de bază într-o comunitate civilizată există. Aproape în totalitate, rețelele stradale sunt deservite de alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaz. Drumurile sunt asfaltate, iluminatul public nocturn funcționează pe durata întregii nopți. Acum 14-15 ani s-a asfaltat prima stradă, apoi treptat, prin proiecte de finanțare și parțial din bugetul local, am asfaltat rând pe rând aproape toate străzile”.

Rețeaua de apă-canalizare-stație de epurare de la Gerăușa, în plină construire

Munca unui edil nu se termină niciodată în nicio localitate, fie ea chiar și metropolă

În continuare, la Ardud mai sunt multe de făcut, multe proiecte și investiții în diverse stadii de execuție. De regulă, la fiecare proiect trec 4-5 ani de la idee și până la materializare. În momentul de față, la Ardud sunt câteva proiecte în diverse stadii de execuție: Alimentarea cu apă, canalizare și stație de epurare din Gerăușa; Casa de cultură din Ardud; Centrul de permanență sanitară; sala de sport din Mădăras. Altele, întocmite și depuse spre finanțare, în diverse stadii, pe diverse programe: HUSKROUA – Relații transfrontaliere România-Ucraina-Ungaria-Slovacia. Un proiect foarte frumos pe patrimoniu cultural și turistic, declarat eligibil, este ”Cetatea Medievală Ardud – Tradiție și Identitate”. Apoi, un proiect de asfaltare străzi în Gerăușa, Ardud Vii, Mădăras și Baba Novac; un alt proiect se referă la un complex, o bază sportivă nouă în zona Cetății, în zona fostului târg de animale: stadion cu 500 de locuri, cu gazon natural și pistă de atletism, teren de sport multifuncțional cu gazon sintetic și nocturnă, precum și o sală nouă de sport, etc.

La Baba Novac, școala veche va fi reabilitată și pusă în valoare ca și Centru etnografic ”Zona Codrului”. Aici va fi adunat tot ce are mai reprezentativ Țara Codrului, Ardudul fiind chiar poarta de intrare a Țării Codrului, și Cetate a Codrului. Blocul ANL destinat pentru închiriere tinerilor, care a primit aviz pozitiv pentru studiul de fezabilitate și este cuprins pentru finanțare la ANL București și urmează procedura de licitație. Centrul Multifuncțional Ardud, proiect întocmit și finanțat prin FRDS de la Banca Mondială. Va cuprinde mai multe spații cu destinații complexe: săli de clasă, un centru de zi cu bucătărie și cantină, spații pentru servicii medicale, activități educative, extrașcolare, vestiare, grupuri sanitare și pentru igiena corporală și a vestimentației.

Centrul de permanență sanitară va fi finalizat în luna octombrie anul acesta

În domeniul infrastructurii, împreună cu APASERV, în prezent se desfășoară lucrările de finalizare a noii stații de epurare care va deservi Ardudul și Mădărasul, tot prin același program de finanțare sunt cuprinse lucrări de extinderi de rețele de apă, canalizare, realizare de bazine de stocare a apei, clorinare, filtrare, la Baba Novac, de asemenea extinderi rețele apă, canal la Ardud, Mădăras și Ardud Vii. A fost depus și declarat eligibil proiectul pentru iluminat public cu Led-uri. Mai sunt proiecte realizate împreună cu Consiliul Județean, câștigate și contractate: modernizarea drumului județean DJ 195 Ardud – Ardud Vii – Viile Satu Mare, pe PNDL, care va pune în valoare în mod suplimentar zona atât de frumoasă a localității Ardud Vii.

Mai este un proiect pe HUSKROUA în parteneriat cu Tarna Mare și orașul Vinogradov din Ucraina, ce a trecut etapa de eligibilitate, și prin care se va achiziționa o mașină de pompieri. De asemenea vor avea loc cursuri cursuri de specializare pentru membrii SVSU Ardud. 

Cu o parte din echipa sa, la sărbătorirea Zilei Armatei Române – 2019

Proiecte peste proiecte, și multă încredere că viitorul orașului Ardud este asigurat

Pentru siguranța și confortul cetățenilor, a fost inițiată o acțiune de montare de camere de supraveghere în toate localitățile, care se va continua și în viitor. Apoi prin proiecte cu finanțare de la OCPI, este în derulare realizarea altor contracte pentru înregistrarea sistematică pentru sectoarele cadastrale, întăbulare gratuită a terenurilor. Un proiect care a mai fost depus și nu a intrat la finanțare dar s-a redepus, este pentru modernizarea drumului comunal 29 Gerăușa – Sărătura. Sunt proiecte pentru dotarea cu mobilier specific didactic și de laborator pentru unitățile de învățământ din orașul Ardud, pentru dotarea și modernizarea lor. Au fost și sunt realizate și modernizate stații de autobuz și alei pietonale.

Cu ocazia lansării programului național de alimentare cu gaze naturale, s-au demarat deja procedurile, și la prima ședință de consiliu local se va pune pe ordinea de zi aprobarea unui parteneriat și a inițiativei de realizare de rețele de gaze naturale și în localitățile din care în prezent lipsește: Baba Novac, Gerăușa, Sărătura și Ardud Vii. Ardudul și Mădărasul fiind în prezent acoperite cu rețele stradale de alimentare cu gaz. La Ardud s-a introdus gazul acum 11-12 ani.

Predarea amplasamentului obiectivului de investiții modernizare DJ 195 Ardud – Ardud Vii – Viile Satu Mare

Mai sunt depuse spre finanțare proiecte pentru Căminul cultural din Mădăras și pentru un dispensar medical tot în Mădăras. A fost aprobat și inclus la finanțare un proiect în cadrul unui program național, pentru un sistem de protecție antigrindină.

”Proiectele nu se opresc aici, nici intențiile noastre de dezvoltare a Ardudului, dar avem expertiza necesară, informațiile necesare, pentru a acoperi cea mai diversă gamă de nevoi exprimate de populație și pe care o constatăm și noi, pentru a îmbunătăți încontinuu viața și confortul locuitorilor din Ardud. Ardudul ocupă o poziție deosebit de favorabilă, fiind situat pe o arteră principală de circulație. Pe teritoriul său se află și Aeroportul Internațional Satu Mare. Sunt convins că va atrage noi investitori, și are toate șansele să se dezvolte în continuare”, încheie primarul Ovidiu Duma.   

Elena Ioana Koka , surse foto: arhivă și Primăria orașului Ardud 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 1, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.