Francisc Balogh: Poet, muzician, fotograf. Prea puțini artiști complecși la Satu Mare

Pentru orice este un început, chiar dacă ești deja poet activ pe plan internațional, muzician de renume regional și totuși dorești să-ți lărgești gama de hobby-uri și activități din sferele artelor. Francisc Edmund Balogh a făcut primul pas în lumea artiștilor fotografi, prezentând expoziția sa de debut, pe terasa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Vernisajul și o întâlnire pe această temă a avut loc recent, în continuarea și completarea manifestărilor dedicate „Zilei Limbii Române”.

I-au fost alături cu această ocazie colegii din cenaclul literar ”Cronograf” pe care îl frecventează de ani buni: președinta cenaclului, Loredana Știrbu, Mihai Sas, Cornelia Bălan Pop, Gheorghe Cormoș, apoi George Negrea, Felician Pop, Robert Laszlo, Adrian Lupescu. Cel din urmă a și susținut un moment muzical emoționant și patriotic, de Zilei Limbii Române. Scriitorul Mihai Sas a vorbit despre trecutul și istoria fotografiei la Satu Mare, despre faptul că în prezent aici nu avem un club fotografic care să-i reunească pe sătmărenii pasionați. 

În expoziția de față, artistul a expus fotografii cu peisaje urbane, realizate în orașul Satu Mare sau la periferia acestuia. Clădiri, statui, monumente, natură, nori, momente din zi ori din noapte, toate surprinse spontan în funcție de stare, sau chiar fotografii abstracte, de concept. Ideea unei expoziții de artă fotografică I-a pornit de la niște cunoștințe din Olanda care i-au văzut câteva poze postate pe pagina sa de facebook, și i-au scris că lor li se par interesante și că au prospețime.

Loredana Știrbu, gazda evenimentului, a spus că îl cunoaște pe Francisc de vreo 10 ani, realizând că este un artist versatil. Dintre cei prezenți care au luat și cuvântul amintim pe omul de cultură Felician Pop care a spus că în ziua de azi se fac multe fotografii, speră că Francisc va ajunge în timp să facă în pozele sale, legătura între minte, suflet și ochi. Poetul și artistul plastic Gheorghe Cormoș a concluzionat că pozele lui Francisc au compoziție, multe sunt inspirate și că reprezintă un bun început.

Francisc Edmund Balogh s-a născut în Satu Mare, în data de 26 decembrie 1978. Francisc a debutat în 2002 cu poezie în pagina de cultură a ziarului local ”Informația Zilei”. În paginile acestui ziar Francisc Balogh a publicat poezii de mai multe ori precum și o proză scurtă – satiră.

În perioada 2003-2004 Francisc semnează grupaje de poezii în antologiile ”Cuvinte din Nord 1” și ”Cuvinte din Nord 2”, apărute sub egida departamentului județean de cultură. De asemenea tot acum Francisc publică în ”Glasul Maramureșului” și în revista ”Poesis”. În 2006 Francisc Balogh semnează volumul de debut „Melancolia lumilor paralele” apărut la editura Scriptorium din Baia Mare.

Între anii 2006 – 2011 Francisc Balogh a locuit în Canada, perioadă în care a continuat să publice și în România în revista Citadela, a fost membru activ al cenaclului bilingv „Ars Poetica” din Toronto (româno – englez) și a apărut cu un grupaj de poezii în emisiunea radio Canadian Imigrant Podcast. După revenirea în țară a publicat în revistele ”Cronograf” și ”Mărturii Culturale”. A pășit și pe tărâmul traducerilor, traducând din limba engleză pe Pavol Janik, Manolis Aligizakis și Metin Cengiz.

În 2015 apare volumul „Clarobscur și fum” având-o (alături de Francisc) coautoare pe poeta Iulia Olaru. Cartea bilingvă, româno- maghiară, traducerea din română în maghiară aparținându-i lui Francisc Balogh, lucrare pentru care Consiliul Județean Satu Mare i-a decernat premiul pentru traducere pe anul 2015.

În 2018 poetul participă la Festivalul internațional de literatură Liviu Rebreanu de la Bistrița. Din 2016- până în prezent Francisc publică online în Cenaclul poetic Schenk (Francisc a apărut în antologia din 2020 a cenaclului „Wort Vergessen” –„ Cuvânt uitat” care cuprinde poeme traduse īn limba germanä), în ”Club Qpoem”, ”Literatura de azi”, Atelier ”Monitorul de Poezie”, ”Diana și Cerbul, Prieteni cărora le place ECreator” etc.

Cel mai recent Francisc a publicat în revistele ”ECreator”, ”Noise Poetry, ”Sintagme Codrene”. De asemenea, a semnat grupaje de poezii incluse în antologiile „ Roua din cuvinte” a Cenaclului Poetic Schenk, „Cuvântul iubirii- Iubirea cuvântului” apărut sub egida Ecreator, „Ecoul singurătății” editată de editura Ecou Transilvan. De asemenea Francisc scrie poezii și în limba engleză publicând ocazional pe site-ul de limba engleză World Nations Union Writers și în World Literature Academy

În anii 90 a fost elev al Liceului de Artă din Satu Mare și al Școlii Populare Între 1995-1998 a cântat pop rock, ca baterist, în trupa Pseudonym, alcătuită din liceeni. Trupa a activitat pe raza județului Satu Mare. Între anii 2003- 2006 Francisc a fost percuționist în trupa etno-tribal Mistic. Au cântat în deschiderea festivalului Peninsula din Tg Mureș, diverse festivaluri din Transilvania și Ungaria. În 2005- 2006 a fost percuționist în trupa reggae Underskies. Trupa a câștigat premiul juriului în cadrul concursului de talente organizat la Târgu Mareș.

Între 2007-2011 Francisc a activat în Canada ca percuționist în trupa Nashpa Sound, una dintre trupele comunității românești. În trupa N – Usual, o altă formație românească din Canada, Francisc a fost baterist (2008-2010). O altă trupă de peste ocean în care Francisc a activat, a fost X Sound, alcătuită din muzicieni moldoveni. De asemenea a colaborat în (Canada) câteva concerte ca percuționist cu formația African Rythm Society din Ghana.

Între 2012 și 2018 Francisc a cântat rock alternativ cu formațiile sătmărene Døts, Transkloud, Lost Surprise, formații cu care a înregistrat două albume, 2 videoclipuri. Cu Døts împreună au scris muzica unei piese de teatru pentru Teatrul de Nord din Satu Mare. Pe partea de muzică jazz, Francisc a fost membru în Vitez Julia Jazz Quintet, (pop jazz) în perioada 2015- 2018, au participat la evenimente din Transilvania. Cu trupa sătmăreană de jazz-dixy Velvet Sky activează și în prezent, ca baterist.

În domeniul muzicii folk, Francisc activează din anul 2017, alături de cantautorul Cezar Petrovici. Împreună au la activ mai multe participări la evenimente din județul Satu Mare și județul Cluj. În ultimii 2 ani Francisc a intrat și pe piața solisticii de percuție, colaborând la diverse show-uri alături de DJ din județele limitrofe. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 3, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.