Numărul 43 al revistei ”Vitralii – Lumini și umbre”, a veteranilor din Serviciile Române de Informații

Sub titlul ”Rezerviștii în vremuri de pandemie” se publică un prim articol despre necesitatea impusă de vremurile pe care le trăim, ce nu a reușit să creeze panică în rândul rezerviștilor. Ei au reușit să se protejeze, chiar dacă unii au 70 sau 80 de ani. Ei continuă să fie un factor activ și exemple personale de modul în care luptăm pentru sănătate, dar și pentru binele public și demnitatea acestui popor.

Conf. universitar dr. Mihai Racovițan semnează un interesant articol despre ,,Recunoașterea internațională a României Mari (II)”, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, 4 iunie 1920. Tot despre Tratatul de la Trianon putem citi articolul dr. ing. Cornelia Luminița Zugravu.

Col. (r) conf. universitar dr. Aurel V. David publică partea a doua a studiului ,,Destinele participanților și martorilor la detronarea lui Cuza Vodă”. Sub titlul ,,Antisubversiunea – obiectiv constant al serviciilor române de informații”, Gl. brigadă (r) Vasile Mălureanu trece în revistă evoluția în timp a instituției menite a culege informații. Continuarea articolului va fi publicată în numărul viitor al revistei.

Pornind de la o afirmație a lui Nicolae Ceaușescu, în mai 1989 că (”din punct de vedere tehnic dispunem de capacitatea de a fabrica arme nucleare”), Generalul maior (r) Dumitru Bădescu publică date concrete despre acest subiect, în numerele viitoare ale revistei va analiza multe alte informații referitoare la presupusul program nuclear al României.

Sub semnătura colonelului (r) Hagop Hairabetian putem citi mai multe articole ”Puștiul” (5, ”Întâlnire de Gradul zero”, despre munca concretă a ofițerului de informații și ”Un virus, codul genetic și suprapopularea”, acreditând ideea că virusul a fost lansat pentru ”rarefierea” populației sau pentru a crea perturbații în sistemul economic, mai ales al marilor puteri.

Dr. Alba Popescu publică un foarte interesant articol despre ”Arme biologice și vectori pandemici” care este un fragment dintr-un studiu apărut în revista ”Gândirea militară românească”. Din articol aflăm lucruri interesante despre caracteristicile unei arme biologice”, principalele categorii de arme biologice și vectorii pandemici.

Psihologul militar, masterand la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, Cătălina – Mihaela Asandei, publică articolul ”Serviciile de intelligence în fața provocărilor secolului XXI”. ”Implicațiile asupra termoenergeticii carbonului și a energiei nucleare”, o analiză în dialog, oferită de colonel (r) Dragoș Damașcan, consemnat de colonelul (r) Cristian Felea. Mai putem citi ”Terorism, masacre și asasinate colective în Africa de colonel (r) Alexandru Bochiș, ”Mass-Media instrument eficient de manipulare și dezinformare a opiniei publice” de colonel (r) Liviu Găitan.

În ultimele pagini ale revistei putem citi despre ”Serviciile secrete chineze de la Mao la Xi Jinping”, de col. (r) dr. Tiberiu Tănase, ”Cultura și elitele române sub comunism”, de lt. col. prof. univ. dr. Dumitru Lupulescu. Alte două cărți sunt prezentate: Ghiță Nazare ”Cultura și vechea securitate”, și Mihai Stan ”Rușii și noi. Cultura română în comunism”. Mai putem citi ”Paginile literare” și ”Din viața și activitatea ACMRR-SRI”, In Memoriam lt.col. (r) profesor universitar doctor Dumitru Lupulescu.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 25, 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.