ITM Satu Mare: Controale în relaţiile de muncă și amenzi de 30.000 lei, luna trecută

În cursul lunii noiembrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 150 de controale, din care 77 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 73 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 162 de deficiențe pentru înlăturarea cărora s-au dispus în anexele proceselor verbale de control 188 de măsuri pentru înlăturarea acestora. 

Cu ocazia celor 77 de controale în domeniul relaţiilor de muncă efectuate în luna noiembrie 2020 s-au aplicat în total 43 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în valoare de 29.100 lei și 39 avertismente, inspectorii de muncă dispunând 69 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 29 sancțiuni (4 amenzi în valoare totală de 29.000 lei și 23 avertismente) . Pentru folosirea muncii nedeclarate a fost sancționat un angajatori cu amendă de 20.000 lei, și 2 angajatori cu avertisment (1 pentru netransmiterea în REVISAL a datelor contractului individual de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii și 1 pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial).

Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 13 sancțiuni (avertismente) și s-au dispus 13 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

În perioada 10-24 noiembrie s-au desfășurat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19. Au fost controlați 34 angajatori având la data controlului 4884 salariați din care 191 lucrând în regim de telemuncă și/sau muncă la dumiciliu, și 1129 salariați având programul de lucru individualizat. Au fost constatate 79 deficiențe (75 în domeniul SSM și 4 în domeniul RM), și au fost aplicate 79 sancțiuni contravenționale, din care 23 sancțiuni pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (2 amenzi în valoare de 3000 lei și 21 avertismente). 

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 73 de controale în cursul lunii noiembrie 2020, fiind constatate 154 deficiențe (neconformități față de prevederile legale). Au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale, din care 9 amenzi (în valoare totală de 19.000 lei) și 110 avertismente. Au fost dispuse 119 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

În cursul lunii noiembrie au fost comunicate (de către angajatori) 10 evenimente (8 cercetate conform legii de către angajatori, dosarele de cercetare urmând a  fi avizate de către I.T.M., și 2 cercetate de I.T.M. și avizate de I.M.).

În luna curentă sunt în continuare în curs de desfășurare acțiunile de control în cooperare cu alte instituții (Instituția Prefectului, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pt. Situații de Urgență, Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară, Protecția Consumatorului), pentru verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea răspândirii SARS COV 2, precum și acțiunile prevăzute în Programului propriu pe anul 2020 în domeniile Relațiilor de muncă, Securității și sănătății în muncă și Supravegherii pieței produselor din domeniul de competență, cu accent pe echipamentul de protecție (măști) și pe articolele pirotehnice.

În cursul lunii noiembrie 2020 au fost eliberate 38 adeverințe de vechime în muncă în baza documentelor existente în arhiva ITM  și 5710  certificate/rapoarte cu informații extrase din baza de date REVISAL gestionată de Inspecția Muncii și au fost eliberate (din arhiva instituției) 6 carnete de muncă rămase neridicate de către titularii acestora. 

În cursul lunii noiembrie 2020 au fost înregistrate la I.T.M. Satu Mare 26 de petiții și sesizări de la persoane fizice, precum și 99 solicitări de informații (în scris) comunicându-se răspunsuri în scris la termenele prevăzute de Ordonanța nr. 27/2002 privind activitatea de soluționare a petițiilor și/sau, după caz, de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.  Mai mult de 1/3 dintre petiții și solicitările de informații au fost adresate prin poșta electronică (e-mail) sau prin intermediul portalului extern (formularul electronic).  Reamintim persoanelor care doresc să adreseze sesizări sau reclamații (îndeosebi cu ajutorul internetului) faptul că potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, nr. 27/2002, petițiile anonime (sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare ale petenților) nu se iau în considerare și se clasează.  Având în vedere măsurile de protecție împotriva riscurilor de expunere la COVID 19, dar și operativitatea transmiterii petițiilor (precum și a răspunsurilor aferente), rugăm persoanele interesate să trimită petițiile prin poșta electronică (la adresa de e-mail: itmsatumare@itmsatumare.ro) sau prin intermediul formularului electronic pentru petiție, disponibil pe site-ul inspectoratului (www.itmsatumare.ro) .

Reamintim că recent au intrat în vigoare Legea nr. 213/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii,  și Legea nr. 227/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Informăm totodată că pe site-ul inspectoratului (la sfârșitul paginii de start)  sunt postate informații utile (Ghid privind desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu și/sau telemuncă, Ghid de completare a REGES în situațiile prevăzute în O.U.G. ne.132/2020, Ghidul lucrătorului român în statele membre U.E., ș.a.).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 decembrie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.