Cotele de apărare și de inundație, atinse și depășite pe mai multe râuri din județul Satu Mare

Precipitaţiile înregistrate în ultimele zile, precum și pomparea apelor din canalele de colectare în râuri, pe sectoarele îndiguite, au determinat creşteri ale debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din judeţul Satu Mare, care au condus la atingerea și depășirea cotelor de apărare.

Miercuri, 6 ianuarie, la ora 13.00, era depășită cota de inundație la stația hidrometrică Micula de pe râul Tur, iar la stația hidrometrică Turulung era depășită cota de atenție. Precizăm că acumularea Călinești-Oaș atenuează debitele produse pe cursurile de apă din bazinul hidrografic superior al râului Tur. În aval de acumulare debitele evacuate sunt controlate, râul Tur fiind îndiguit, iar în situația hidrometeorologică actuală nu există pericol de revărsare/inundare, nefiind prognozate creșteri semnificative de debite și niveluri ale apei peste valorile înregistrate în acest moment.

De asemenea, ca urmare a propagării înspre aval a viiturii formate în bazinul hidrografic Crasna, se înregistrează depășirea cotei de inundație pe râul Crasna, la stația hidrometrică Domănești.

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare monitorizează evoluţia evenimentelor. Hidrologii realizează măsurători de debit şi observații la stațiile hidrometrice, astfel încât informațiile să ajungă prompt la toate instituţiile implicate în gestionarea inundațiilor.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea hidrologică. În arealul Someș-Tisa este în vigoare:

COD GALBEN
În intervalul 06.01.2021 ora 11:00 – 07.01.2021 ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna – bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Satu Mare).

COD PORTOCALIU
În intervalul 06.01.2021 ora 11:00 – 07.01.2021 ora 12:00, pe râurile din bazinul hidrografic Tur – sector aval de acumularea Călineşti-Oaș (judeţul Satu Mare).

Atenționăm populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice şi hidrologice.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 7, 2021. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.