La Ardud au fost comemorați șvabii deportați în Uniunea Sovietică în ianuarie 1945

Odată cu intrarea trupelor sovietice în România în anul 1944, întreg teritoriul românesc a intrat sub ocupație rusească. În această perioadă pe teritoriul României s-au săvârșit o serie de atrocități de către trupele sovietice. Din punct de vedere adminitrativ Transilvania era sub incidența Convenției de Armistițiu. Abia în 1946 Transilvania va reveni de facto României odată cu instalarea primului Guvern comunist la conducerea României.

În ianuarie 1945 s-a decis de către Uniunea Sovietică deportarea etnicilor de origine germană de pe întreg teritoriul României. În ianuarie 1945 la conducerea Preturii Ardud a fost instalat Paul Iacobașiu ca Prim Pretor având ca și ajutor pe notarul și avocatul Vasile Podariu. Amândoi au fost foarte buni organizatori având o experiență în administrație între anii 1940-1944.

Imediat după instalarea lui Paul Iacobașiu la conducerea Preturii Ardud a început deportarea șvabilor pe parcursul întregii luni ianuarie 1945. Aceste evenimente triste sunt reflectate și în „Historia Domus” care este un jurnal parohial ținut de către preoții romano-catolici din Ardud pe parcursul a peste 180 de ani. Aceste răni sufletești și fizice își găsesc ecoul până în zilele noastre în rândurile comunității șvăbești din Ardud.

Din respect pentru suferința oamenilor, comunitatea și aleșii locali din Ardud respectă și cinstesc comemorarea deportării șvabilor din Ardud de către Uniunea Sovietică. Printre cei prezenți la comemorare s-au aflat primarul Ovidiu Duma, viceprimarul György Nuszer, părintele paroh ortodox Stelian Ploscariu, consilieri, localnici din Ardud, urmași ai șvabilor deportați. 

Comemorarea în fiecare an a acestui trist eveniment din trecutul comunității ardudene este necesară, așa cum atât de frumos s-a exprimat preotul romano-catolic în slujba oficiată, pentru a-i păstra vii în sufletele noastre pe cei care au pătimit și nu mai sunt printre noi! Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 18, 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.