Documentele pentru transportul materialului lemnos vor fi exclusiv în format digital

Subprefectul Altfatter Tamás a participat în data de 3 februarie 2021 alături de șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Gărzii Forestiere la ședința de lucru în sistem videoconferință, convocată de miniștrii Lucian Bode – ministrul afacerilor interne – și Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

În cadrul videoconferinței, având ca temă implementarea sistemului informațional de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0 s-a discutat despre beneficiile multiple pentru întreg sectorul silvic pe care le aduce noua aplicație, inclusiv în ceea ce privește descurajarea tăierilor ilegale de lemn. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

Printre beneficiile majore pentru operatorii economici – transportatori și procesatori de lemn se numără eliminarea tuturor documentelor de transport în format clasic, toate avizele și documentele conexe se vor genera automat, exclusiv în format digital. În același timp, va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale Gărzii Forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit.

Datorită noului program, tot acest traseul urmat de materialul lemnos exploatat/prelucrat poate fi verificat în timp real de către structurile abilitate, iar în cel mai scurt timp platforma Inspectorul Pădurilor, destinată publicului larg, pentru verificarea legalității transportului de masă lemnoasă, va redeveni operațională.

Toate informațiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321. De asemenea, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie și un call-center, la numărul de telefon 0314337799.

Prin implementarea acestei aplicații, conducerea celor două ministere apreciază că România are în acest moment cel mai complex și modern sistem de urmărire a trasabilității materialului lemnos din Europa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 5, 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.