Biserica Sf. Iosif de pe Bulevardul Traian împlineşte 100 de ani

Pe  Bulevardul Traian din Satu Mare, la nr. 31, vizavi de intrarea în Grădina Romei, se află biserica cu hramul Sf. Iosif care a fost ridicată în urmă cu 100 de ani. Pe acel loc, din 1889 a funcţionat un orfelinat înfiinţat de canonicul Irsik Ferenc (1822-1896), orfelinat care adăpostea 22 de copii abandonaţi. De numele acestui prelat se leagă şi înfiinţarea Convictului de pe strada Mihai Eminescu, unde primeau cazare şi masă 24 de elevi sătmăreni sau din împrejurimi, cu o situaţie materială precară.

sf iosif 1

Despre canonicul Irsik se ştie că a terminat teologia la Budapesta. A slujit ca preot o vreme la Răteşti şi Ardud, ajungând mai târziu canonic la Satu Mare, director adjunct de liceu şi prelat papal. Este autorul unei importante lucrări despre episcopul Hám János „Boldog emlekü Hám János, szatmári püspök elete”(Viaţa episcopului sătmărean de vrednică amintire Hám János), Satu Mare, 1894.

La un sfert de secol de la edificarea orfelinatului, în timpul episcopului dr. Boromisza Tibor, canonicul dr. Kádar Ambrus (1868-1934), originar din Ocna Şugatag (Maramureş), a luat iniţiativa construirii pe lângă orfelinat a unei biserici cu hramul Sf. Iosif. Proiectul bisericii a fost întocmit de arhitectul Foerk Ernö din Budapesta. Foerk este arhitectul care a întocmit şi proiectul amenajărilor interioare ale clădirii parlamentului din Budapesta. Tot în 1913, pentru a păstra o simetrie a construcţiei, Foerk Ernö a întocmit la Satu Mare şi proiectul aripii de vest a ansamblului arhitectural. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 16 iulie 1910. Lucrările care au durat pânâ în 1913 au fost supravegheate personal de câtre arhitectul Foerk. Biserica a primit hramul Sf. Iosif, cel din seminţia lui David, logodnicul Sf. Fecioare Maria. Sf. Iosif a fost inclus  în rândul sfinţilor protectori ai Bisericii Romano-Catolice în anul 1878. Casa de Habsburg atribuie Sfântului Iosif eliberarea Vienei în 1683 şi a cetăţii Buda de sub stăpânirea turcilor.

sf iosif 2

În Biserica Romano-Catolică, Sfântul Iosif este considerat protectorul lucrătorilor şi al celor logodiţi. Sărbătorirea sa în data de 19 martie s-a generalizat în biserica occidentală din 1621, pe vremea papei Grigore al XV-lea. Pictura altarului ce-l reprezintă pe Sf. Iosif este opera unui artist anonim. Pictura a fost realizată cu multă migală într-un stil academic.

Orfelinatul Irsik a funcţionat până în anul 1948, când regimul totalitar comunist l-a naţionalizat şi a desfiinţat ordinele călugăreşti. De atunci biserica Sf. Iosif a fost preluată de parohia Sf. Ioan din Satu Mare. Cei 100 de ani care au trecut au lăsat urme adânci asupra bisericii, fiind necesare o serie de lucrări de reabilitare. În 1957 s-a zugrăvit interiorul, iar în 1960 s-au făcut reparaţii exterioare. Alte reparaţii au fost făcute în 1970, ele fiind impuse de urmările inundaţiilor distrugătoare care au avut loc în acel an. După alţi 40 de ani, în 2010 s-a luat decizia efectuării unor lucrări mai ample. Lucrările au fost finanţate de către Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare, Departamentul Cultelor din cadrul Guvernului României și Organizaţia Königstein Kirche in Not. Un ajutor substanţial a fost acordat şi de către enoriaşii de limbă maghiară şi germană. La încheierea lucrărilor de reabilitare, biserica a fost vizitată de PSa episcopul Eugen Schömberger și părintele Schupler Tibor, directorul economic în cadrul episcopiei.

În aripa estică a clădirii îşi desfăşoară activitatea din decembrie 2001 Organizaţia de tineret din Satu Mare a Ajutorului Maltez. Aici activează 17 voluntari, care organizează diverse activităţi educaţionale la care participă circa 160-170 de copii din Satu Mare. În prezent, în biserică slujbele sunt ţinute de părintele Solomayer Sándor, paroh al bisericii Sf. Ioan din Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 iunie 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.