APM Satu Mare a demarat campania „Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”2013

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare prin activităţile pe care le desfăşoară acordă o importanţă deosebită calităţii factorilor de mediu. Calitatea unuia dintre factorii de mediu – aerul – este periclitată şi prin prezenţa polenului puternic alergen produs de către planta invazivă ”Iarba pârloagelor” – Ambrosia artemisiifolia.

IMG_3456În anul 2008 Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică, şi cu autorităţile publice locale, a iniţiat programul cu titlul “Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”. În urma evaluărilor efectuate în cadrul acestui program în perioada 06.08.2008.-11.08.2008 de către APM Satu Mare în colaborare cu botanistul Karacsonyi Carol, s-a constatat, că practic această specie este răspândită în toate zonele de câmpie şi de dealuri din judeţul Satu Mare, condiţii foarte bune de dezvoltare înregistrându-se în special în Câmpia Nirului, Careiului, Ierului, Someşului şi în zona Dealurilor Tăşnadului. Se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi a căilor ferate atât în intravilanul cât şi în extravilanul localităţilor, în culturi agricole de cereale păioase, floarea – soarelui, porumb precum şi în păşuni.

Având în vedere impactul acestei specii de plantă asupra mediului şi a stării de sănătate a oamenilor, în data de 3.06.2013, la sediul APM Satu Mare a avut loc o întâlnire de lucru care a avut ca scop stabilirea unor măsuri necesare privind informarea şi conştientizarea populaţiei precum şi de combatere a acestei plante în intravilanul localităţilor. În cadrul întâlnirii la care au fost prezenţi specialişti din cadrul APM Satu Mare, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, ai Direcţiei Fitosanitare şi ai autorităţilor publice locale de pe raza judeţului Satu Mare s-au identificat etapele desfăşurării în condiţii optime a Campaniei de colectare a plantei invazive ”Ambrosia” care se va desfăşura la nivelul judeţului Satu Mare în data de 8.06.2013, începând cu ora 9.00.

Prin această campanie care se va desfăşura în parteneriat cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare se urmăreşte combaterea acestei plante în intravilanul localităţilor prin cosirea repetată a plantelor sau prin plivirea lor, atât pe terenurile aparţinând domeniului public, cât şi pe terenurile proprietate privată. Plantele recoltate se vor colecta în saci de plastic care vor fi preluaţi de către serviciile autorizate de salubritate şi vor fi transportaţi la Depozitul ecologic de deşeuri de la Doba, unde plantele vor fi compostate. Prin aceste acţiuni se poate preveni înflorirea acestei plante şi astfel se reduce semnificativ impactul polenului asupra sănătăţii oamenilor în intravilanul localităţilor precum şi răspândirea ei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 4, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.