Continuă campania de prevenire a violenței verbale și a discursului instigator la ură

În cursul săptămânii trecute, polițiștii sătmăreni din cadrul Biroului Siguranță Școlară au organizat și susținut activități de prevenire a violenței verbale și a discursului instigator la ură, la Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș” din Satu Mare. Activitățile fac parte din campania ”Alege-ți cuvintele! Vorbește fără ură!” inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare și Institutul Român pentru Pace-PATRIR.

În cadrul activităților desfășurate la clasele a IX-a A și a IX-a B, elevii au lucrat pe ateliere, sub coordonarea reprezentantei Poliției. Aceștia au identificat cuvintele care le induc puternice reacții emoționale negative și contextele în care aceste cuvinte tind să le provoace reacții de ură și resentimente, conștientizând prin exerciții practice și jocuri de rol că a răspunde la ură cu ură, nu face decât să perpetueze o stare de disconfort, nervozitate și să conducă, în cele din urmă, la o rupere a dialogului și implicit a relațiilor.

A înțelege că emoțiile pot fi stăpânite doar printr-o bună cunoaștere a propriei persoane, dar și că existe alternative sănătoase de a ieși dintr-un conflict, fără resentimente, etichetări și jigniri, au fost câteva dintre principiile promovate în cadrul întâlnirilor.

Scopul acestor întâlniri este de a încuraja politețea, respectul reciproc, valorizarea celorlalți și a propriei persoane, polițiștii alăturându-se pentru a întări aceste valori și a promova toleranța și nonviolența.

Prin exerciții practice, spoturi educative și discuții libere, elevii sunt încurajați să empatizeze cu cei diferiți de ei, să își recunoască propriile limite și să identifice posibile soluții atunci când sunt pe cale să reacționeze agresiv în fața provocărilor.

Campania ”Alege-ți cuvintele! Vorbește fără ură!” are în vedere organizarea de întâlniri cu copiii și tinerii, având ca temă discursul instigator la ură: motivație, mecanismul de propagare, consecințe legale, impactul psihologic asupra victimelor, modalități de descurajare, inclusiv în comunicarea online.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 octombrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.