Ziua Internațională a Nonviolenței, adusă în atenția elevilor a două licee sătmărene

Ziua Internațională a Nonviolenței, sărbătorită la data de 2 octombrie, reprezintă o ocazie pentru a disemina mesajul nonviolenței, inclusiv prin educație și prin sensibilizarea opiniei publice, în special în rândul tinerilor. În acest context, vineri, 1 octombrie și luni, 4 octombrie, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare din structura prevenire s-au întâlnit cu elevii din cadrul Liceului Tehnologic ”Elisa Zamfirescu” Satu Mare și Liceului Economic ”Gheorghe Dragoș” Satu Mare pentru a marca prin sesiuni informativ preventive, expoziție de desen și prezentarea unor referate, cu tema “Ziua Internațională a Nonviolenței”.

În cadrul întâlnirilor cu tinerii, polițistul din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității s-a axat atât pe transmiterea unor informații aferente domeniului delincvenței juvenile, cât mai ales pe sensibilizarea tinerilor referitor la fenomenul violenței în școli, perceput, în mare parte, ca normalitate, ca aspect definitoriu pentru statutul de elev.

Rezolvarea conflictelor, a situațiilor problematice din viața de zi cu zi a unei unități școlare, prin apelul la comportamente violente, la agresivitate și abuzuri de tot felul, reprezintă o modalitate frecvent întâlnită în rândul elevilor, considerată de cele mai multe ori ca unica soluție, ca singura abordare. Prin apelul la inteligența emoțională, la receptarea informațiilor cu rațiunea, dar și cu sufletul, cu emoționalul s-a încercat transmiterea unor mesaje preventive de sensibilizare vizând fenomenul violenței în școli, adunate sub sloganul ”Spune stop violenței”.

Prin prezentarea unor aspecte definitorii ale fenomenului, cuprinse în referatele realizate de către elevii doritori s-a reușit și punctarea aspectelor legislative care reglementează domeniul delincvenței juvenile, domeniu în care violența fizică deține un rol primordial pe linia răspunderii penale a minorului.

A renunța la modalitatea clasică de a răspunde la violență cu violență, a identifica alte abordări nonviolente a fenomenului, a ne însuși și operaționaliza în practică comportamente nonviolente au fost aspecte dezbătute cu tinerii, pornind de la exemple concrete, experiențe proprii de viață sau ale cunoscuților, prieteni din anturaj sau din școală.

Persoanele care pot oferi sprijin, consiliere, remedia sau rezolva conflictele violente, instituțiile abilitate cu soluționarea, ONG – urile de suport care militează pentru stoparea violenței în oricare formă de manifestare a ei au fost prezentate tinerilor, cu îndemnul de a nu încerca să își facă singuri dreptate, să nu treacă de unii singuri prin orice formă de abuz, să identifice adulți responsabili cu care să împărtășească orice experiență negativă .

Desenele realizate, cuprinzând mesaje menite a sensibiliza, dar și a informa au avut rolul de a delecta privirea, de a aduce o notă optimistă, o viziune realistă a abordării fenomenului violenței de către tineri, ceea ce ne insuflă speranța și credința că, împreună, punem temelia zidului nonviolenței!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 octombrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.