Servicii de urgență și asistență medicală primară de înaltă calitate, pentru Ardud

UAT Oraș Ardud, județul Satu Mare, în parteneriat cu Asociația CREST și Primăria localității Napkor din Ungaria a implementat în perioada 01.11.2019–31.10.2020 proiectul cu titlul „PrimCare RO-HU – Acces transfrontalier la servicii de urgență și asistență medicală primară de înaltă calitate în comunități mici”, cod ROHU-407.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, Prioritatea PA4–Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănatății și prevenției bolilor), Obiectiv specific 4.1 Servicii medicale preventive si curative, in zona eligibilă, imbunatățite.

Obiectivul general al proiectului a fost de a dezvolta servicii de asistență medicală comunitară coordonate la nivel transfrontalier în cadrul centrului de permanență medicală din Ardud și a cabinetelor de medicină de familie de la Napkor care abordează în mod optim nevoile populației în ceea ce privește intervenția de urgență, prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient, cu accent pe bolile ale sistemului circulator care reprezintă principala cauză de deces în regiune și la nivelul UE.

Principalele rezultate ale proiectului sunt:

– 3 unități comunitare de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară din Napkor) dotate cu echipamente, tehnologie și aparate de calitate necesare în conformitate cu standardele de calitate în vigoare îîn domeniul medical, pentru a satisface nevoile pacienților în caz de urgențe medico-chirurgicale și tratamentul bolilor cu morbiditate ridicată.

– 40 de profesioniști din serviciile de asistență medicală primară (medici și asistenți medicali) din regiunea transfrontalieră instruiți în domeniul resuscitării cardio-respiratorii la adult și la copii și domeniul în managementului leziunilor vasculare în hipertensiune.

– 2 ghiduri de bune practici armonizate în domeniul resuscitării și managementului pacienților cu boli ale sistemului circulator, construite și implementate în centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară în Napkor.
– reprezentanți ai părților interesate din domeniul medical din zona transfrontalieră informați despre ghidurile armonizate de asistență medicală primară, resuscitarea cardio-respiratorie și gestionarea pacienților cu boli ale sistemului circulator, dezvoltate pe parcursul proiectului.

Astfel, în cadrul unităților medicale țintă vor fi instalate noi echipamente de diagnostic, screening și tratament în Ardud și Napkor, pentru a asigura prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor cardiovasculare în regiunea transfrontalieră. Drept urmare, o parte importantă a pacienților care până acum trebuiau redirecționați în altă parte, vor fi tratați în mod eficient la nivel local, facilitând accesul rapid al populației la îngrijiri medicale sigure oferite conform unor protocoale standardizate și comparabile, în vigoare în zona transfrontalieră, asigurând furnizarea unor servicii de calitate bună pentru toti cetățenii din zona vizată.

Proiectul crește capacitatea instituțională și cooperarea în domeniul serviciilor de urgență și în domeniului asistenței medicale primare, pentru a utiliza la maxim ceea ce este disponibil, prin alinierea eforturilor factorilor interesați români și maghiari; investiții în infrastructură, echipamente și abilități ale personalului medical în țările partenere și dezvoltarea în comun a soluțiilor inovatoare la problemele comune, astfel încât regiunea să poată progresa durabil. Proiectul crește capacitatea instituțiilor de asistență medicală primară de a identifica timpuriu și de a asigura tratament eficient al bolilor în zona transfrontalieră reducând dezechilibrele majore între nivelul serviciilor din comunitățile vizate.

Durata de implementare a proiectului a fost de 24 luni.

Bugetul total al proiectului este de 545.102,11 euro, din care contribuția FEDR reprezintă 463.336,77 euro.

Ardud – Oraș Turistic Medieval, foto – arhivă 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 29 octombrie 2021. Filed under Sănătate, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.