Leopardul pătat, urmaș al pisicilor preistorice. Poate coborî din copaci cu capul în jos

Leopardul pătat, pe numele științific Neofelis nebulosa, este o felină de dimensiuni medii ce poate fi întâlnită în Himalaya, în Asia de Sud-Est și în China, și a fost clasificată ca vulnerabilă în 2008 de către IUCN. Mărimea populației totale este suspectată a fi mai puțin de 10.000 indivizi maturi, populația având o tendință de scădere, fiecare populație fiind mai mică de 1.000 de adulți. Leopardul pătat este considerat legătura evolutivă între felinele mari și felinele mici.

Superba blană a leoparzilor pătați este marcată distinct cu pete mari, neregulate în formă, asemănătoare norilor. Acest aspect unic a determinat ca numele felinei să vină de la cuvântul „nebulosus” (în latină „acoperit”).

Femelele sunt mai mici decât masculii. Irișii ochilor lor sunt fie gri-verzui, sau galben-maronii. Picioarele lor sunt scurte și robuste, cu labe mari. Au membrele destul de scurte în comparație cu alte feline, dar membrele posterioare sunt mai lungi decât membrele din față pentru a facilita săriturile. Înălțimea lor variază între 50 și 55 cm la umăr.

Colții de pe maxilarul superior pot măsura 4 centimetri, sau mai mult, din acest motiv leoparzii pătați sunt adesea considerați urmașii din vremurile moderne ale tigrilor cu dinți sabie (Smilodon), fiare de temut din timpuri preistorice.  

Ei trăiesc la poalele munților Himalaya din Nepal, Myanmar, Bhutan, Thailanda, Malaezia, Indochina, și în China, la sud de râul Yangtze. Cercetătorii cred că leopardul pătat este și cea mai străveche specie de felină. Se pare că el face trecerea de la felinele mici la marile feline. Are glezne extraordinar de flexibile, este capabil să coboare din copaci cu capul in jos, talentele sale arboricole fiind speciale în lumea felinelor. 

In India, leoparzii pătați trăiesc în nordul Bengalului de Vest, Sikkim, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, și Tripura. În Assam au fost observați în păduri, dar nu au fost înregistrate apariții în zonele protejate. În Himalaya, au fost fotografiați la altitudini de 2.500-3.720 metri, între aprilie 2008 și mai 2010, în Rezervația Biosferei Khangchendzonga din Sikkim.

Masculii și femelele au aproximativ 26 de luni la prima împerechere. Împerecherea are loc de obicei în lunile decembrie și martie. Masculul nu este implicat în creșterea puilor. După o perioadă de gestație de circa 93 de zile, femelele dau naștere unui număr de pui de la unu la cinci, dar cel mai adesea trei pui. Masculul de leopard pătat este agresiv cu femela în timpul împerecherii, atât în captivitate, cât și în mediul natural, întâlnirile lor fiind potențial fatale pentru femelă. De aceea în mai multe rezervații și sanctuare dedicate felinelor aflate în pericol, se realizează legături între puii de sexe diferite tocmai pentru a se înmulți cu succes la vârsta matură și a duce mai departe această specie frumoasă. 

Inițial, puii sunt orbi și neajutorați, cântărind între 140 și 280 grame. Puii pot vedea în aproximativ 10 de zile de la naștere. Ei ating maturitatea la aproximativ șase luni, și, probabil, devin independenți la aproximativ 10 luni de la naștere. În captivitate, leoparzii pătați au o durată de viață medie de 11 ani. Un asemenea leopard a trăit până la aproape 17 ani.

Vânătoarea de leoparzi pătați este interzisă în Bangladesh, China, India, Malaezia, Myanmar, Nepal, Taiwan, Thailanda și Vietnam. Neofelis nebulosa nu este protejat prin lege în afara zonelor protejate ale Bhutan. Vânătoarea este reglementată în Laos. Aceste interdicții, sunt prost aplicate în India, Malaezia și Thailanda. 

Foto: Arhivă. Leoparzi pătați din Parcul Zoologic din Szeged, Ungaria – Szegedi Vadaspark 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 octombrie 2021. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.