Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, sărbătorite la Școala Gimnazială ”Bălcescu-Petőfi”

Ziua de 15 ianuarie aduce în inimile noastre prilej de bucurie, deoarece nu ne este dat zilnic să comemorăm un poet atât de îndrăgit de adulți și de copii, deopotrivă. 15 ianuarie este ziua marelui poet național Mihai Eminescu și, totodată și Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatura română, purtând în suflet țara-ntreagă ”de la Nistru pân-la Tisa”, a lăsat posterității o impresionantă creație artistică. Toți românii care l-au citit, de la cei mai mari cărturari, până la oamenii de rând, au fost fascinați de versul său.

Criticul literar Tudor Vianu spunea că ”fără Eminescu am fi altfel și mai săraci” iar Constantin Noica afirma că Eminescu reprezintă ”omul deplin al culturii românești .

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii naționale, ar putea fi acela că este ”poetul nepereche” al neamului românesc ori acela că personalitatea marcantă a acestuia – nu doar în literatură ci și în jurnalism ori filosofie – i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât și pe cei din generația următoare. Inteligența lui, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului eminescian, nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate la nivel global.

Așadar, ziua de 15 ianuarie, o zi cu dublă semnificație, ne amintește cine suntem!

Este o zi în care ne exprimăm respectul pentru toți creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toți artiștii români contemporani și, în egală măsură, pentru toți iubitorii de cultură, grație cărora, aceasta a putut să se păstreze în memorie și să  perpetueze gândurile, trăirile, credințele și visurile noastre.

În acest context, Ziua Culturii Naționale 2022 și aniversarea marelui poet Mihai Eminescu a fost sărbătorită și la Școala Gimnazială ”Bălcescu-Petofi din Satu Mare, în săptămâna 10-14 ianuarie 2022, perioadă în care învățătorii, împreună cu elevii, au desfășurat numeroase activități și manifestări cultural-artistice (cântece, poezii, creații literare sau expoziții de desene, inspirate din lirica marilor poeți români).

În cadrul orelor de limba română, elevii de gimnaziu au realizat afișe, au prezentat viața și opera marelui poet national dar și aspecte mai puțin cunoscute despre acesta, au evocat personalitatea poetului-nepereche, au recitat poezii din lirica eminesciană.

Astfel s-a urmărit atragerea elevilor spre lectură, prin promovarea culturii naționale și a valorilor autentice, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă și, nu în ultimul rând, educația culturală a noii generații.

profesor de limba și literatura română

Lazăr Andaluzia

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 ianuarie 2022. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.