Agenția pentru Protecția Mediului: Importanța Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare aduce în atenția comunității importanța zilei de 2 februarie marcată în calendarul evenimentelor de mediu ca Ziua Zonelor Umede, deoarece în această zi se promovează importanța acestora și necesitatea conștientizării populației asupra beneficiilor acestor ecosisteme.

Pentru anul 2022 ziua aceasta a primit o distincție semnificativă, întrucât Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 75/317 la 30 august 2021, instituind ziua de 2 februarie drept Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Tema pentru 2022, Wetlands Action for People and Nature – ”Zonele umede acționează pentru oameni și natură”, are ca motto următoarele direcții de acțiune: RESPECTĂ – GESTIONEAZĂ – RESTAUREAZĂ – IUBEȘTE. Acest eveniment a devenit un eveniment de anvergură internațională, prin care se crește gradul de conștientizare asupra importanței pe care o au zonele umede în beneficiul oamenilor și a planetei;

Tema ”Zonele umede acționează pentru oameni și natură” este un apel urgent asupra necesității unor investiții mai mari de capital financiar, uman și politic, pentru a conserva zonele umede și de a se asigura că acestea sunt utilizate în mod înțelept și durabil.

Status și Tendințe:
• 35% din zonele umede ale lumii s-au pierdut din 1970
• Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile
• Speciile de plante și animale dependente de zonele umede sunt în pericol de dispariție
• În lipsa zonelor umede bunăstarea umană, mijloacele de trai și sănătatea planetei sunt amenințate.
• Zonele umede ne asigură aproape toată apa dulce.
• Rinichii Pământului, solul bogat în nămol din zonele umede și plantele filtrează împotriva toxinelor dăunătoare, a pesticidelor agricole și a deșeurilor industriale – lăsând apă bună de băut.
• Raportul ONU privind apa (2018) menționează zonele umede ca soluții bazate pe natură, care pot ajuta la îmbunătățirea calității apei.
• Există deja 2,2 miliarde de oameni fără apă potabilă și 485.000 mor în fiecare an.
• Insecuritatea apei a devenit un factor major în conflictele din cel puțin 45 de țări în 2017.
• 40% din speciile de plante și animale din lume trăiesc sau se înmulțesc în zonele umede
• Nutrienții bogați – transportați de râuri, pâraie și apă alimentează lanțul trofic.
• > 100.000 de specii de apă dulce identificate în zone umede.

Cu toate că zonele umede sunt unele din cele mai productive ecosisteme de pe planetă, totodată ele sunt printre cele mai ameninţate ecosisteme de pe Pământ.

Este important să conștientizăm interconexiunea dintre activitățile economice şi zonele umede, pentru scoaterea în evidenţă a căilor de asigurare a unei distribuţii echitabile a apei între diferite grupuri de factori interesaţi şi de a înţelege că fără zone umede nu se poate păstra echilibrul necesar pentru susținerea vieții.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 februarie 2022. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.