Asociația Multisalva se alătură autorităților maghiare pentru prevenirea dezastrelor provocate de inundații

Confruntate cu pericolul producerii unor inundaţii datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autorităţile maghiare au cerut sprijin şi din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din ţara vecină.

salvamontO echipă de cinci persoane a Asociaţiei Multisalva a plecat ieri spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităţilor maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundaţii. Salvamontiştii sătmăreni sunt dotaţi cu bărci, echipament de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care vor supraveghea din aer zonele aflate în pericol.

Multisalva Satu Mare şi Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület au derulat în comun proiectul proiectul „Sistem de salvare dezvoltat în zona transfrontalieră”, prin care s-au pregătit pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

În Ungaria, a fost deja decretată stare de urgenţă: hidrologii estimează că Dunărea va atinge cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol şi ameninţă să inunde Budapesta.  Autorităţile de la Budapesta s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundaţii. Guvernul maghiar are pregătit aşa-numitul personal anticatastrofă, format din 10 mii de persoane, 8 mii de militari şi 3.600 de poliţişti. Potrivit specialiştilor, nivelul apelor Dunării ar urma să crească cu peste 8 metri jumătate, depăşind astfel recordul atins în 2002. Nivelul maxim se va atinge în cursul zilei de luni, dar drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate chiar de astăzi. Autorităţile spun însă că nu vor fi localităţi izolate, deoarece acestea au mai multe căi de acces.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 6, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.