Pictorii Bakos Karoly și Vasile Marina expun la Galeria de Arte a Consiliului Județean

La Galeria de Arte Plastice a Consiliului Judeţean Satu Mare a avut loc joi, 6 iunie vernisajul expoziţiei pictorilor sătmăreni Bakos Karoly şi Vasile Marina. Au participat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, directorul Şcolii de Arte Satu Mare, Mircea Deac, vicepreşedinţii Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, Tillinger Ştefan şi Keresztesi Monica, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Rudolf Riedl.

Felician Pop a dorit să deschidă vernisajul arătând că prezenţa sa la eveniment i-a fost o prioritate. Directorul Centrului de Creaţie i-a prezentat în cuvinte alese pe cei doi expozanţi. Pe Bakos Karoly l-a descris ca fiind un artist interesant şi în acelaşi timp un om de o modestie exemplară. Născut în 1960 în Satu Mare, a urmat între anii 1987-1990 cursurile Şcolii de Arte din Satu Mare, şi între 1991-1997 a lucrat în învăţământ ca profesor de desen. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare din 1992, de atunci participând la numeroase expoziţii colective în judeţul Satu Mare şi în Ungaria. Abordează pictura în stil clasic, bazată pe teme ca florile, peisajele, metamorfozele dintre natură şi om, fiinţa umană, instrumentele muzicale, corpul uman şi femeia. Lucrările sale sunt realizate într-un stil propriu, cu idei de parabolă şi gust pentru armonizarea culorilor. În cadrul expoziţiei, Bakos Karoly a expus o serie de picturi caracterizate de Felician Pop drept “cuminţi”, cu excepţia câtorva caricaturi şi a unui tablou inedit având ca temă geneza.

bakos-marina1

Tânărul pictor Vasile Marina este născut la Negreşti-Oaş în 1993 şi a fost descoperit de pictorul local Ionică Pop din Prilog. Şi-a transpus gândurile în pictură încă din adolescenţă. Prima sa expoziţie a avut loc în 2009 la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. Activitatea sa este una deosebit de rodnică, la începutul anului a avut simultan trei expoziţii, în Satu Mare, Ciucea şi Sălaj. Potrivit lui Felician Pop, lucrările lui Vasile Marina aparţin unui tânăr atipic dintr-o lume plină de clişee şi prejudecăţi. Pentru Vasile, arta este mai mult decât un hobby, este ceea ce îl defineşte, chiar dacă la fel ca în toţi oamenii, suma abilităţilor şi a viciilor este constantă. Nu a dorit să fie şi nici să rămână un pictor naiv, aşa că a urmat cursurile Şcolii de Arte Satu Mare, pe care le-a absolvit anul acesta. Mama sa este cea care l-a susţinut  în tot acest timp în activitatea sa artistică.

În încheierea intervenţiei sale, Felician Pop i-a felicitat pe ambii expozanţi, considerând expoziţia lor un dialog al etniilor, stilurilor şi generaţiilor diferite. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Rudolf Riedl, şi-a arătat bucuria pentru faptul că în spaţiul Consiliului Judeţean unde se iau cele mai importante decizii ale oraşului, este şi un loc dedicat culturii. Momentele muzicale din cadrul vernisajului au fost oferite de corul de copii al Liceului Teologic Reformat, alături de instrumentiştii Higyed Janos Bencze la trompetă şi Redai Adam la pian, dirijaţi de preofesoara Higyed Gyongyi. Ei au interpretat piese religioase.

bakos-marina2

bakos-marina3

bakos-marina4

bakos-marina5

bakos-marina6

bakos-marina7

bakos-marina8

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 7, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.