Istoricul american Larry L. Watts şi-a lansat volumul „Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece”

Joi, 6 iunie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc lansarea cărţii istoricului american Larry L. Watts, „Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece”, carte apărută la Editura Rao. Lansarea a fost onorată de prezenţa prefectului judeţului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, a viceprimarului dr. Radu Roca, a dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare şi a fostului senator, avocatul Vasile Moiş. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Satu Mare, Ciprian Fabian a transmis cuvântul de salut din partea președintelui CJ, Adrian Ștef. 

DSCN0406

Istoricul Larry L. Watts este absolvent cu masterat al Universităţilor din Washington, Seattle şi UCLA, cu doctoratul obţinut la Umea University din Suedia. Între 1990-1991 a condus Biroul IREX din capitală. Până în 1997 a fost Senior Consultant al Project on Ethnic Relation şi director al Biroului PER din România. Din 1990 Larry Watts a fost consilier în preobleme de reformă democrată şi control asupra instituţiilor statului, ocupându-se şi de înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a Consiliului pentru Minorităţi Naţionale. Printre cărţile publicate se numără „Reforma militară românească şi integrarea în NATO”, „O casandră a României. Ion Antonescu şi lupta pentru reformă 1918-1941”.

În cuvântul său, prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a făcut o scurtă dar cuprinzătoare prezentare a istoriei judeţului Satu Mare, continuitatea populaţiei pe aceste meleaguri, din preistorie până în epoca modernă. Dr. Eugeniu Avram a mulţumit istoricului că a ales să-şi lanseze cartea la Satu Mare, o carte deosebit de interesantă care tratează epoca Războiului Rece şi relaţiile din blocul sovietic. Cartea dezvăluie aspecte politico-diplomatice din perioada rivalităţii dintre cele două sisteme politico-militare, NATO şi Pactul de la Varşovia. La rândul său viceprimarul dr. Radu Roca a transmis salutul primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica şi al său personal. L-a felicitat pe istoricul american pentru cartea pe care a scris-o, o carte care caută să corecteze percepţia internaţională cu privire la politica externă a României în perioada Războiului Rece.

DSCN0405

Avocatul Vasile Moiş a făcut o analiză a principalelor probleme care fac obiectul cărţii. A ţinut să sublinieze faptul că istoricul are un stil personal de a scrie istoria. Cărţile lui demontează o mare intoxicare practicată de cercurile de la Moscova la adresa României. De aici s-a acreditat ideea că România în timpul lui Ceauşescu a făcut o dizidenţă de faţadă în cadrul blocului sovietic. Această intoxicare a semănat cu intoxicarea care a fost lansată la adresa Spaniei, o mare putere în Evul Mediu,  considerată ca fiind ţara tuturor relelor. Cartea istoricului Larry Watts este o carte de excepţie şi tot pe atât de şocantă. Explică cu probe atitudinea de ură a bolşevicilor faţă de România Mare. Aflăm pentru prima oară că fondatorul socialismului ştiinţific, Karl Marx, considera că poporul român face parte din rândul popoarelor gunoaie ale istoriei care trebuie să dispară. Şochează cititorul şi aprecierile la adresa lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Istoricul consideră că acesta a promovat principii de politică externe corecte, de independenţă faţă de Moscova. Surprind şi aprecierile la adresa lui Emil Bădnăraş considerat doar ca un agent sovietic în conducerea României. Nu mulţi ştiu că primul vapor reţinut de americani, trimis să spargă blocada impusă în jurul Cubei, a fost vaporul „Bucureşti”, se urmărea oare atragerea României într-un război? Se face referire şi la o scrisoare a lui Gheorghe Gheorghiu Dej prin care acesta se pronunţă împotriva amplasării rachetelor sovietice în Cuba. Istoricul probează că nu toţi liderii din ţările Pactului de la Varşovia au fost prieteni sinceri ai României. Alte referiri ne introduc în mecanismul funcţionării Tratatului de la Varşovia dirijat de sovietici, apoi pregătirea loviturii de stat care a avut loc în România, în decembrie 1989. Meritul istoricului este că reuşeşte să prezinte evenimentele fără părtinire, cele 695 de pagini ale cărţii  sunt fundamentate pe o vastă bibliografie care trece de 800 de titluri.

În faţa unei săli arhipline, istoricul Larry Watts a împărtăşit motivele care l-au determinat să scrie această carte. De la bun început el a considerat că opoziţia antisovietică a României a fost reală, dar şi surprinzătoare în acelaşi timp deoarece România avea cea mai lungă graniţă dintre ţările socialiste cu Uniunea Sovietică, ceea ce comporta pericolul unei posibile intervenţii militare. Politica externă a României a avut o înfluenţă şi asupra întregii zone din sud-estul europei. România a jucat şi un important rol de mediere, atât în conflictul arabo-israelian cât şi în încercarea de a limita influenţa sovietică asupra partidelor comuniste din Spania sau Portugalia. România a urmat o politică consecventă de dezarmare, de reducere a armamentului nuclear. Chiar s-a pronunţat pentru desfiinţarea blocurilor militare, transformarea lor în alianţe cu caracter social şi economic. România nu agrea ideea monopolizării de către sovietici a posturilor de conducere în cadrul Pactului de la Varşovia şi a propus deţinerea acestor funcţii prin rotaţie, de către reprezentaţii statelor membre.

Cartea istoricului Larry Watts este a doua parte a unei trilogii, prima parte a fost publicată în 2011 cu titlul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România”. Lansarea celei de a doua cărţi la Satu Mare s-a făcut cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, a Muzeului Judeţean de Istorie Satu Mare, a Editurii Rao, a Asociaţiei Holocaustului din Ardealul de Nord şi al Asociaţiei Refugiaţilor, Strămutaţilor şi Deportaţilor Satu Mare. Istoricul Larry Watts a fost invitat să-şi lanseze tot la Satu Mare şi cea de-a treia carte din trilogia amintită.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 iunie 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.