Potrivit Noii Constituții, mandatul președintelui va fi redus la patru ani, iar acesta va fi denumit „șef al statului”

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, o serie de amendamente care îl vizează pe preşedintele României, care va fi definit drept “şef al statului”, mandatul acestuia se va reduce la patru ani, iar PNL şi-a retras amendamentul care impunea interdicţii foştilor preşedinţi.

traian_basescu_2_04343100Membrii Comisiei au adoptat două amendamente propuse de PNL, primul introducând noţiunea de “şef al statului” în cazul preşedintelui României.

“Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”, a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi o abţinere.

Un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că “mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.

Totodată, PNL a retras amendamentul prin care se preciza că “preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică”.

În plus, a fost adoptat un amendament care completează articolul 85 din Constituţie şi prevede că “Preşedintele României nu poate refuza propunerea primului ministru de revocare sau numire a unui membru al Guvernului”.

Totodată, membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL care introduce condiţia audierii miniştrilor în Parlament, inclusiv în cazul remanierilor.

Astfel, articolul 85, alineatul 2, care prevede că, “în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”, ar urma să devină: “În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, după audierea cadidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului”.

De asemenea, a fost respins un amendament PSD prin care se susţinea abrogarea actualei prevederi constituţionale prin care preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului şi le poate prezida.

Mediafax.ro

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 10, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.