DSP Satu Mare atenționează cetățenii cu privire la riscul intoxicațiilor cu ciuperci

Având în vedere că în fiecare an sunt multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare ţine să reamintească sătmărenilor despre riscurile la care se expun consumând ciuperci culese din pădure sau cumpărate de la vânzătorii ambulanţi. 

Amatorii-de-ciuperciÎn general, intoxicaţiile cu ciuperci determină simptome digestive. Există însă  şi soiuri de ciuperci foarte otrăvitoare, care dau semne digestive trecătoare, stare de rău la câteva ore de la consum, dar afectează grav ficatul şi rinichii, simptomatologia respectivă apărând însă prea târziu (peste 2-3 zile). Cu tot tratamentul, după câteva zile de chinuri cumplite, o parte dintre aceşti bolnavi decedează, iar supravieţuitorii rămân de obicei cu insuficienţă hepato-renală.

Deoarece nu se poate realiza controlarea tuturor vânzătorilor de ciuperci de la piaţă şi de pe marginea şoselelor, vă sfătuim să consumaţi doar ciuperci cultivate sau conserve de ciuperci, şi nu cele culese în pădure şi pe câmp.

Dacă o persoană preferă totuşi să consume ciuperci de pădure, o face pe propria răspundere. În caz că observă  apariţia semnelor de boală la câteva ore după consum (stare de rău, greţuri, dureri de burtă etc.), să se prezinte urgent la medic. Trebuie să ştiţi însă că aceste persoane îşi riscă viaţa, deoarece nu toate victimele mai pot fi salvate, oricât de avansată ar fi medicina în secolul XXI.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 11, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.